Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje vytvoření takzvaného kryptorublu, který by zemi pomohl obejít sankce Západu.

Rusko vymýšlí, jak se vyhnout mezinárodním sankcím Západu. Vladimir Putin nyní zvažuje vytvoření vlastní kryptoměny. Kryptorubl by Moskvě napomohl vyhnout se dopadům západních sankcí.

Podle Putinova ekonomického poradce Sergeje Glazeva by vytvoření vlastní kryptoměny byla efektivní cesta.

„Tento nástroj nám z pohledu citlivých státních činností velmi vyhovuje. Mohli bychom narovnat účty s partnery po celém světě bez ohledu na sankce,“ citoval Glazeva portál Financial Times.

Glazev dodal, že by kryptoměna byla „stejným rublem, ale jeho oběh by byl určitým způsobem omezen“. To by Kremlu umožnilo sledovat každý jeho pohyb.

Ruská centrální banka přitom v minulosti varovala, že kryptoměny naplňují veškeré znaky finanční pyramidy. Putin kvůli tomu v létě roku 2017 pověřil svůj kabinet přípravou regulací. Nyní ale ruský prezident volá po nastartování vlastní e-měny.

Zatím není jasné, jakým způsobem by kryptorubl pomohl ruským firmám i jednotlivcům obejít mezinárodní sankce nebo se vyhnout situaci, že je odhalí americké úřady. Není také jasné, zda by kryptorubl vydávala ruská centrální banka, nebo komerční banky v zemi, ani kdo by mohl zřizovat účty.

Na trh s kryptoměnami se snaží různým způsobem vstoupit i další země, například Estonsko nebo Venezuela, která se zavedením virtuální měny chce vyhrabat z krize.

(pel)