Merkelová chce vládnout i ve 4. volebním období za sebou.

Přesluhující německá kancléřka Angela Merkelová slíbila, že bude i nadále vládnout. Bude prý usilovat o to, aby v Německu v příštím roce vznikla stabilní vláda. Vytyčila si plán: cílem je prý zajistit, aby se stejně dobře jako dnes Německu dařilo i za 15 let. 

Kancléřka to slibuje ve svém novoročním projevu, o jehož obsahu informovala s předstihem německá média.

„Svět na nás nečeká. Musíme nyní vytvořit podmínky k tomu, aby se Německu dařilo dobře i v příštích deseti, patnácti letech,“ uvedla Merkelová ve svém projevu.

Členské státy EU vyzvala k větší soudržnosti a vzájemnému respektu ve společnosti i k užší spolupráci mezi evropskými zeměmi.

Merkelové se po zářijových parlamentní volbách stále nepodařilo vytvořit novou koaliční vládu. Volby vyhrála její konzervativní unie CDU/CSU, ale přišla o část mandátů, stejně jako dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD).

Merkelová se po neúspěchu jednání o „jamajské koalici“ (v níž měli být i Zelení) snaží přesvědčit Schulzovu SPD k setrvání v koaliční vládě.

Sociální demokraté po volbách striktněodmítli účast ve vládě a po nejhorším poválečném volebním výsledku se chtěli stáhnout do opozice. Jejich postoj se změnil poté, co zkrachovaly rozhovory o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. (sfr)