Nejlepší světový fotbalista Weah (na fotografii s míčem, zády k objektivu) se stal prezidentem africké Libérie. V Česku ve volbách prezidenta fotbalista nezvítězí.

Prezidentské volby v africké Libérii vyhrál George Weah, nejlepší světový fotbalista roku 1995. V České republice se prezidentské volby konají už za 2 týdny, ale žádný fotbalista v nich nevyhraje. Ze čtveřice největších favoritů si lze s fotbalovým míčem u nohy představit snad jen Mirka Topolánka, který se pere o druhé postupové místo s Horáčkem a Drahošem … 

Druhé kolo prezidentských voleb v Libérii vyhrál podle předběžných výsledků George Weah, který získal 61,5 procent hlasů.  Weah se v roce 1995 stal jediným Afričanem, který kdy získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku.

Jednapadesátiletý Weah kandidoval na hlavu libérijského státu již potřetí. Ve 2. kole porazil třiasedmdesátiletého Josepha Boakaie, který 12 let vykonával funkci viceprezidenta. Weah ve funkci prezidenta nahradí laureátku Nobelovy ceny za mír a první ženskou hlavu státu na africkém kontinentu Ellen Johnsonovou-Sirleafovou.

V zemi s více než 4,6 miliony obyvatel bylo k hlasování zaregistrováno 2,2 milionu voličů.

Západoafrická Libérie byla založena v 19. století osvobozenými americkými otroky. Občanská válka mezi lety 1989 a 2003 si v zemi vyžádala na 250 tisíc obětí.

Odcházející prezidentka je kritizována za údajnou korupci a podle mnohých se příliš nesnažila bojovat s chudobou. Podle agentur stále nemá většina Liberijců spolehlivý přísun elektřiny či pitné vody.

V Česku volby za 2 týdny

V České republice proběhne první kolo volby prezidenta již za 2 týdny. Největším favoritem – jak v průzkumech, tak mezi sázkaři – je současná hlava státu Miloš Zeman. O druhé (postupové místo, pokud Zeman nezíská většinu již v prvním kole) se zatím „perou“ Jiří Drahoš, Michal Horáček a Mirek Topolánek.

Někdejšího premiéra a šéfa ODS některé průzkumy řadí na 4. místo. Podle jiných se již přetahuje s Drahošem o místo druhé.
(sfr)