Prezident Putin oznámil před svým dalším zvolením plán na totální vítězství Ruska ve všech oblastech.

Rusko ve všem zvítězí. Nikdo nás nezastaví, pohrozil Západu prezident Putin ve svém nominačním projevu pro svoji další kandidaturu. Ruská vládní strana Jednotné Rusko pak na svém sjezdu podpořila Vladimira Putina jako kandidáta na prezidenta ve volbách, které se uskuteční v březnu příštího roku. 

Putin k delegátům pronesl projev, v němž například vyzval vládnoucí stranu, aby „čestně pojmenovala problémy, které před ní stojí, a důrazně odstraňovala vše, co brání pokroku“.

Ruský prezident také oznámil, že je nutné v zemi „i nadále rozšiřovat mechanismy demokracie, v plné míře odhalovat nesmírný potenciál občanské aktivity… podporovat konkurenci, soutěžení myšlenek“.

„S respektem“ je podle něj nutné přistupovat k „životaschopné opozici“.

Putin také slíbil, že bude pokračovat řešení problému chudoby, a vyzval k „boji proti korupci a lhostejnosti“.

„Není síly schopné zastavit postup Ruska vpřed. Půjdeme od vítězství k vítězství,“ prohlásil Putin.

Premiér Dmitrij Medveděv v následném vystoupení potvrdil, že členové strany Jednotné Rusko „se už dávno a pevně rozhodli, koho podpoří“ v nadcházejících prezidentských volbách.

„Vůdce, který spojuje nejrůznější lidi. Spojuje Rusko. Ten, kterému důvěřuje a kterého podporuje absolutní většina občanů naší země: Vladimir Vladimirovič Putin,“ prohlásil premiér a šéf strany Jednotné Rusko.

Putinova prezidentská protikandidátka Xenie Sobčakovová (na snímku vlevo).

Putin jde do voleb oficiálně jako nezávislý kandidát, ale fakticky je kandidátem Jednotného Ruska.

Jeho vítězství je považováno za zcela jisté. V průzkumech veřejného mínění má pravidelně zhruba osmdesátiprocentní podporu.

Navíc, v průzkumech pravidelně druhý předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov odstoupil z volebního klání. Místo sebe navrhl nestraníka, ředitele statku V.I. Lenina Pavla Grudinina. Toho dnes jako kandidáta komunistické strany potvrdil sjezd.

Dalšími kandidáty známého jména jsou vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a televizní moderátorka Xenija Sobčakovová. Kandidaturu oznámil i vůdčí představitel opozice Alexej Navalnyj, který se ale podle volební komise voleb zúčastnit nemůže. (sfr)