Vysocí funkcionáři si za peníze daňových poplatníků nakoupili luxusní mobilní telefony iPhone X.

Daňoví poplatníci zaplatili luxusní dárky pro vysoké funkcionáře. Policejní důstojníci, manažeři veřejných nemocnic nebo funkcionáři hasičů si za veřejné peníze pořídili nákladný iPhone X, což je v současnosti vůbec nejdražší mobilní telefon na trhu. 

Informaci přinesl server iDnes.cz.

Nový iPhone X stojí více než 30 tisíc korun. Přesto už si jich pět dopřál například hasičský záchranný sbor z Pardubického kraje. Za verze s pamětí 64 gigabytů sbor zaplatil celkem 150 tisíc korun.

„Řídící důstojník musí mít k dispozici spolehlivé zařízení, jež umožní připojení do interní databáze a použití nekomerčních softwarů a databází, které používáme,“ snažila se pro iDnes.cz nákup obhájit mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Českobudějovická nemocnice si přepychových mobilních telefonů pořídila hned šest.

„Tak jako pořizuje naše nemocnice nejkvalitnější zdravotnické zařízení, přístroje a pracovní pomůcky pro zdravotnický personál, tak postupuje i u pracovních pomůcek pro management,“ zdůvodnila mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

V moderním telefonu našli zalíbení také šéfové krajských policejních ředitelství. Přestože kontroloři NKÚ zjistili, že ministerstvo vnitra vyplýtvalo stovky miliard korun na potřeby policie a na investice navíc chybí 11,4 miliardy korun, policie v Moravskoslezském kraji zakoupila čtyři modely iPhonu X s pamětí 256 GB.

Každý z nich stál 34 tisíc korun. Jeden stejný model, který si pořídili zase jejich kolegové z Ústeckého kraje, stál ještě o dva tisíce víc.

Poslanci přitom opět schválili pro rok 2018 deficitní státní rozpočet se schodkem 50 miliard korun.

Ke konci listopadu byl schodek státního rozpočtu ČR 11,6 miliardy korun. Jde o výrazné zhoršení oproti loňskému roku, kdy byl rozpočet po jedenácti měsících v přebytku 55,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí také krátce před volbami snížilo státní dluh Česka. Na hlavu každého Čecha i přesto připadá dluh ve výši 152 tisíc korun. Celkově stát nyní dluží 1,61 bilionu korun.

(pel)