Andrej Babiš zkouší sehnat podporu pro svou menšinovou vládu. ODS i lidovci nového premiéra odbyli a dali mu košem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) láká strany k podpoře jeho menšinové vlády. Občanští demokraté i lidovci však dali lídrovi ANO košem. ODS trvá na tom, že Babišův kabinet nepodpoří. KDU-ČSL požaduje, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk.

Předseda ODS Petr Fiala po jednání zopakoval, že menšinovou vládu hnutí ANO nepodpoří.

„Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO,“ řekl Fiala.

U programových věcí by ODS podle něj byla například pro razantnější snížení daní.

„Bavili jsme se neformálně k věci. I když výsledek pro nás není pozitivní, tak jsem spokojený,” prohlásil po jednání Babiš.

Lidovci podporu vyloučili

Že bude muset Andrej Babiš hledat podporu jinde, potvrdila i schůzka s lidovci, ze které premiér odcházel nespokojený.

„Nebylo to vůbec příjemné a myslím, že se lišíme ve všem. To znamená, že KDU-ČSL má stále stejné stanovisko a jejich představa je, hlavně aby ve vládě nebyl Babiš,“ uvedl Babiš.

Lidovci už dříve prohlásili, že podporu vládě, kde by byl trestně stíhaný premiér – což Andreji Babišovi v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo hrozí – nepodpoří.

Premiér se ve středu sejde se zástupci ČSSD, Starostů a nezávislých a také komunistů. Na čtvrtek jsou naplánované schůzky s Piráty, SPD a TOP 09.

Babiš chce ostatní strany přesvědčit programem, který by měla jeho vláda plnit.

„Chceme bojovat proti ilegální migraci, chceme bojovat proti kvótám, nechceme přijímat euro,“ shrnul Babiš.

Vláda také odmítá referendum o vystoupení z Evropské unie, kterou spolu s NATO považuje za zásadní. V programu je i snižování daní, elektronizace státní správy či stavba dálnic.

(pel)