Hnutí SPD chce ve Sněmovně prosadit změny ve státním rozpočtu ČR na rok 2018. Hnutí požaduje snížit výdaje na rozvojovou pomoc o 200 milionů nebo přesunout 300 milionů korun určených na zahraniční mise.

Hnutí SPD bude ve Sněmovně prosazovat změny ve státním rozpočtu ČR na rok 2018. Hnutí požaduje snížit výdaje na rozvojovou pomoc o 200 milionů. Současně navrhne přesunout 300 milionů určených na zahraniční mise na posílení aktivních záloh v Česku.

„SPD nesouhlasí s obecným pohledem prezidenta republiky na nutnost posilovat zahraniční mise AČR. Zajištění misí armádu vyčerpává finančně a 17 let války v Afghánistánu ukazuje, že tato válka je buď špatně vojensky vedená  nebo má špatně stanovené politické cíle,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura.

Předseda SPD upozornil, že hnutí považuje za zásadní v této době vést politický boj proti imigraci, která je nástrojem islamizace Evropy.

„Právě muslimští imigranti žijící v západní Evropě páchají teroristické útoky. AČR je nutné znovu začít připravovat na obranu země. To je její ústavní povinnost a dnes jí není schopna účinně plnit,“ podotkl.

Poslanci SPD proto předloží na jednání Sněmovny pozměňovací návrhy k rozpočtu ČR. Místopředseda zahraničního výboru Parlamentu Jiří Kobza chce o 200 milionů korun snížit výdaje na rozvojovou pomoc. Z toho by 100 milionů korun šlo na nepředvídatelné události a dalších 100 milionů korun pro zdravotně postižené české občany.

„My chceme pomáhat především postiženým českým občanům, my chceme pomáhat našim potřebným občanům, takže navrhujeme přesunutí peněz ze zahraniční rozvojové pomoci, kde upřímně řečeno ani není stanoveno, kam to vlastně má jít, na jaké projekty,“ vysvětlil Okamura.

Mimo to prosazuje hnutí SPD v rozpočtu ještě jednu změnu, a to snížení částky určené na zahraniční mise o 300 milionů korun. Tyto peníze by podle člena bezpečnostního výboru Sněmovny Radovana Vícha měly padnout raději na posílení aktivních záloh v České republice.

Místopředseda SPD Radim Fiala dodal, že peníze mají být sníženy misím, které nejsou zaštítěny mandátem OSN.

(pel)