Jednání o brexitu směřují do další fáze, podle britské premiérky Theresy Mayové žádná tvrdá hranice mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne.

Jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie se posunula do další fáze. Oznámili to po schůzce šéf Komise Jean-Claude Juncker s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Podle Mayové žádná tvrdá hranice mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne. 

Mayová do Bruselu odjela neplánovaně po nočním jednání se zástupci Demokratické unionistické strany (DUP) Severního Irska kvůli otázky irských hranic, která mohla brexit zablokovat. Tvrdá hranice nakonec s Irskem nevznikne.

„Občané EU budou v Británii moci žít stejně, jako před brexitem,“ uvedla po setkání Mayová.

Problém irských hranic se minulý týden stal klíčovou otázkou brexitu. Hrozilo, že mezi Spojeným královstvím a Irskem vznikne tvrdá hranice, což se Irům nelíbilo. V případě nevyslyšení jejich požadavku chtěli další jednání blokovat.

Vůdkyně DUP Arlene Fosterová uvedla, že „je potěšena, že podél Irského moře nebude žádná červená linie.

Schůzky v Bruselu se účastnil také vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier.

Výsledek jednání o třech základních tématech první fáze brexitu, tedy o hranici Británie a Irska, o otázce ochrany práv občanů EU v Británii a o zaplacení příspěvků do rozpočtu EU, označil Juncker za kompromis. Juncker dále uvedl, že další jednání „budou obtížná pro obě strany, pro Spojené království i pro EU”.

Britská libra dnes po zprávách z Bruselu na devizových trzích prudce zpevnila. Nejprve se dostala až na 1,15 eura a přidávala kolem 1,5 procenta, později ovšem o většinu zisků přišla. Podobně k dolaru byla kolem 10:00 SEČ bez větších změn na 1,3473 USD.

(pel)