OSN tvrdí, že lidé jsou šťastni tím více, čím vyšší je v zemi daňové zatížení.

Vysoké daně jsou prý receptem na štěstí. Tvrdí to OSN ve svém nejnovějším materiálu s názvem „Zpráva o světovém štěstí“. Organizace spojených národů dovozuje, že čím je daňové zatížení v zemi vyšší, tím více jsou obyvatelé šťastní.

Podle zjištění OSN jsou nejvíce šťastní obyvatelé Norska, Dánska a Islandu. Všechny tyto státy  patří mezi země s největší daňovou zátěží a mírou přerozdělování veřejných peněz.

Nejšťastnější státy světa podle OSN

1. Norsko

2. Dánsko

3. Island

4. Švýcarsko

5. Finsko

6. Nizozemsko

7. Kanada

8. Nový Zéland

9. Austrálie

10. Švédsko

 

Spoluautor studie ekonom Jeffrey Sachs říká, že štěstí je výsledkem silného sociálního zázemí. Spokojenost občanů podle něj souvisí s tím, co dostanou za své daně.

„Lidé v těchto zemích jsou šťastní nejenom proto, že se jim daří, ale i díky sociální důvěře. Tamní lidé se těší dlouhé placené dovolené, mají nulové náklady na zdravotní péči a nulové nebo nízké školné a kvalitní veřejné služby,“ uvedl Sachs.

„Vedle toho jsou také ohleduplní k životnímu prostředí,“ doplnil muž, který byl velkým kritikem Václava Klause a kupónové privatizace v Československu.

Pokud jde o daňový výnos v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) měřený na jednoho obyvatele, umístilo se Norsko v žebříčku 35 zemí na druhém místě (HDP je 37 682 USD na obyvatele, v přepočtu asi 811 tisíc korun), Dánsko na třetím místě (30 630 USD) a Island na devátém místě ve spokojenosti se životem (20 418 USD).

Každá země ze seznamu nejšťastnějších platila v roce 2014 na daních více než průměrných 14 916 dolarů (tj. v přepočtu asi 321 tisíc 977 korun).

Výjimkou byl Nový Zéland, kde lidé v průměru odvedli 14 327 dolarů (v přepočtu asi 308 tisíc korun), což je zhruba stejně, jako v USA (14 115 dolarů, v přepočtu asi 304 tisíc korun). (sfr)