Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) přineslo pomalejší obsluhu zákazníků v hospodách a pohostinských zažízeních.

Babišova EET je v provozu přesně rok. Zavedení elektronické evidence tržeb zpomalilo obsluhu zákazníků v hospodách a jiných pohostinských zařízeních. Podnikatelům také vzrostly náklady na provoz a některým navíc klesly i tržby.

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) znamenalo pro více než třetinu podnikatelů (35 procent) zejména více administrativy, pro 34 procent pak pomalejší obsluhu zákazníků.

Větší kontrolu nad tržbami uvedlo 34 procent podnikatelů. Pouhá čtyři procenta lidí však uvedla, že jim EET zvýšila tržby.

Více než čtvrtině podnikatelů EET přidělalo značné náklady. Pro 6 procent znamenalo nižší tržby a 5 procent podle svého názoru platí vyšší daně.

Zhruba 4 procenta se domnívají, že je po zavedení EET méně okrádá vlastní personál. Data vyplynula z průzkumu společnosti KASAmax mezi 1200 jejími klienty.

Pravicoví politici upozorňovali však už před spuštěním evidence, že tento systém znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

„Už rok musí celá řada českých podniků snášet neustálý dohled státu, vysoké náklady a pokuty kvůli EET, které dnes slaví smutné první narozeniny,“ uvedla Alexandra Udženija.

ODS proto navrhla EET zrušit. Případnými úpravami EET se bude zabývat vláda vzešlá z říjnových voleb.

„Určitě se nepotvrdilo, že budou data, která shromáždíme, zneužívána. Nepotvrdilo se, že systém zkolabuje. Nepotvrdilo se, že to zlikviduje drobné živnostníky,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

EET má přitom podle MF i pozitivní dopad do rozpočtu. Jen na dani z přidané hodnoty (DPH) podle odhadů MF přinesla EET od ledna do konce listopadu do rozpočtu navíc 4,1 miliardy korun a za celý rok to může být zhruba pět miliard korun.

Evidence tržeb mimo jiné přinesla 70 tisíc kontrol, pokuty za 35,6 milionů korun a náklady státu placené z kapes daňových poplatníků ve výši 370 milionů. Dalších 310 milionů bude utraceno, píše na svých stránkách ODS.

Podle odhadu ministerstva financí se mělo v 1. a 2. vlně EET do evidence zapojit až 240 tisíc podnikatelů. Ve skutečnosti se však doposud zaregistrovalo jen 161 tisíc firem.

Od příštího března se EET začne týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí a také prodeje na farmářských trzích či služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června se mají do systému zapojit někteří řemeslníci i další služby.

(pel)