EU a Velká Británie údajně vyjednaly výši "rozvodového účtu" za brexit. Spojené království uznalo, že EU dluží zhruba 100 miliard eur (více než 2,8 bilionu korun).

Velká Británie se prý dohodla s Bruselem na výši „rozvodového účtu“ za brexit. Spojené království uznalo, že EU dluží zhruba 100 miliard eur (více než 2,8 bilionu korun). Ve skutečnosti však Británie nejspíš zaplatí kolem 45 až 55 miliard (1,1 až 1,4 bilionu korun), protože sama má na Brusel několik požadavků.

Británie podle zpráv tamních médií souhlasí s tím, že bude muset po svém odchodu z Evropské unie doplatit všechno, co unii dluží. Londýn a Brusel se údajně už rámcově domluvily na zmiňované výši „rozvodového vyrovnání“ za odchod z Evropské unie.

Podle londýnského deníku a Financial Times dva zdroje potvrdily, že podmínky byly dohodnuty už na setkání v Bruselu koncem minulého týdne po jednání vedených hlavním britským vyjednavačem pro brexit Oliverem Robbinsem.

K dohodě mezi Británií a EU by tak došlo ještě před očekávanou schůzkou mezi britskou premiérkou Theresou Mayovou a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Společný oběd mají naplánovaný na příští pondělí. Jeden z nejmenovaných britských vládních činitelů ale zprávu zpochybnil.

Odmítavě se k tvrzení postavilo i britské ministerstvo pro brexit.

„Tento týden v Bruselu pokračují intenzivní jednání. Řešíme, jak bychom mohli posunout jednání do další fáze a tedy diskutovat o našem budoucím partnerství,“ uvedlo ministerstvo.

Londýn uzná veškeré závazky

Londýn se prý chystá ostatní země EU ujistit, že uznává všechny své závazky, které mohou dosáhnout až 100 miliard eur, tedy přes 2,8 bilionu korun. Britský ministr zahraničí Boris Johnson přitom ještě nedávno tvrdil, že unie si může takové požadavky „strčit za klobouk“.

Británie by unii měla ve skutečnosti zaplatit výrazně méně než 100 miliard eur. Od této částky je nutné odečíst příspěvky z evropských fondů, na které mají Britové nárok, nebo britský podíl na aktivech EU, jako je například kapitál Evropské investiční banky.

Čistý britský dluh tak závisí na konkrétním výpočtu. Podle britských médií by to mělo být kolem 45 až 55 miliard eur.

Finanční vyrovnání je jednou z hlavních podmínek zemí EU pro to, aby s Brity začaly jednat o tom, jak budou vypadat vzájemné vztahy poté, co Británie unii opustí. Státy EU se sejdou v polovině prosince na summitu v Bruselu, kde by mohly rozhodnout, že jednání o budoucích vztazích mohou začít.

(pel)