Kancléřka Angela Merkelová zachraňuje svoji vládu v Německu a je připravena jednat se sociální demokracií (SPD) o pokračování velké koalice.

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU/CSU) se snaží zachránit svoji vládu. K moci nad Evropou chce přibrat sociální demokracii (SPD), se kterou zahájila jednání o vytvoření velké koalice. Kancléřka se tak snaží zabránit předčasným volbám, které Německu hrozily po zkrachování pokusů o vytvoření tzv. jamajské koalice konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů  z FDP a Zelených.

„CDU chce vytvořit akceschopnou vládu, která se bude opírat o většinu v parlamentu, tedy nikoliv vládu menšinovou,“ uvedl Daniel Günther, předseda vlády spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko.

Na jednání CDU, která Německu vládne s různými koaličními partnery od roku 2005, se nejužší vedení strany shodlo na tom, že nyní je prioritou vést rozhovory se sociální demokracií o pokračování velké koalice.

Kancléřka Angela Merkelová se jasně postavila proti předčasným volbám.

„Pokud nedokážeme nějak naložit s výsledkem, nemyslím si, že bychom měli znovu žádat lidi, aby šli volit,“ prohlásila.

Dodala, že politici dostali od voličů mandát vytvořit kabinet.

„Pochopitelně bych si přála, aby nová vláda vznikla rychle, avšak dosluhující spolkový kabinet zůstává akceschopný. Německo musí mít stabilní vládu, ale i vládu, která zemi skutečně posune dopředu,“ dodala.

Zopakovala, že je připravena jednat se sociální demokracií (SPD) o pokračování velké koalice.

SPD je ochotna jednat

Sociální demokracie uvedla už v minulém týdnu, že je připravena o německé vládní krizi jednat. Strana nejdříve kvůli rekordně nízkému volebnímu výsledku ohlásila odchod do opozice. Jednání CDU/CSU se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými zkrachovala a Německu začaly hrozit předčasné volby.

SPD pak otočila a s CDU je ochotna jednat o koaliční spolupráci.

„SPD si je velmi dobře vědoma své zodpovědnosti za Německo, ale zvláště za Evropu,“ uvedl šéf sociálních demokratů Martin Schulz.

„SPD je pevně přesvědčena, že je potřeba mluvit. SPD se nebude bránit rozhovorům,“ uvedl generální tajemník strany Hubertus Heil.

Prezident Frank-Walter Steinmeier, který podle ústavy může vyhlásit předčasné volby, zahájil tento týden jednání s představiteli parlamentních stran ve snaze zabránit předčasným volbám.

(pel)