Velká Británie vypadla z pětky největších ekonomik světa. O tento post ji připravila Francie. Podle Mezinárodního měnového fondu se bude rozestup mezi Británií a dalšími státy v následujících letech dále zvětšovat.

Velká Británie pomalu chudne. Spojené království ještě před brexitem vypadlo z pětky největších ekonomik světa. Na šestou pozici ji odsunula Francie. Británie je však stále členem EU se všemi výhodami, které ž členství plynou. Nelze tedy říci, že by země zchudla v důsledku brexitu – ten má nastat až v březnu 2019.

„Británie je šestou největší ekonomikou světa,“ uvedl britský ministr financí Philip Hammond.

Britské ministerstvo financí se přiklonilo k poslednímu zveřejněnému odhademu Mezinárodního měnového fondu(MMF). Ten vychází z ročního hrubého domácího produktu dané ekonomiky.

V případě Británie to má být letos 2,57 biliónu dolarů, u Francie 2,58 biliónu. V roce 2018 by se měl náskok Francie zvýšit ještě výrazněji.

Britské ministerstvo financí snížilo odhad růstu pro letošní rok ze dvou procent na 1,5 procenta. V příštím roce čeká růst o 1,4 procenta a v letech 2019 a 2020 růst HDP o 1,3 procenta ročně.

Ztráta páté pozice v žebříčku největších ekonomik je špatnou zprávou pro politiky, kteří tvrdí, že Británie bude silnější mimo EU.

Británii navíc čeká ještě další propad v žebříčku, protože podle odhadů MMF v roce 2019 ji i Francii předstihne Indie. V roce 2022 bude britské hospodářství o 42 miliard liber (1,2 bilionu Kč) menší, než se původně očekávalo.

Jednání o brexitu mezi královstvím a EU postupují velmi pomalu. Na ekonomiku má vliv nejistota ohledně budoucího uspořádání, hlavně podmínek zahraničního obchodu a pravidel poskytování finančních služeb v EU.

Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století. Příjmy britských domácností mají dokonce postupně klesat ještě déle, i když ne tak prudce jako po poslední finanční krizi. Vyplynulo to z analýzy britského výzkumného střediska Resolution Foundation.

Největší ekonomikou světa zůstává USA před Čínou a Japonskem. Roční HDP Spojených států má podle odhadu fondu letos dosáhnout 19,4 biliónu dolarů. (pel)


Analytická poznámka:

Výkony ekonomik Francie a UK jsou srovnatelné zhruba posledních 40 let. Vzhledem k tomu, že srovnání ekonomik (viz výše) se provádí v přepočtu na dolary, je pořadí zemí dle HDP závislé na vývoji kurzu (a tedy neodráží reálné změny v ekonomice).

Oslabení pozice Británie vůči Francii bylo ovlivněno oslabením libry vůči euru, v čemž sehrála roli i nejistota kolem brexitu. 

Je také nutno brát v potaz, že Velká Británie má o 1,5 milionu obyvatel méně než Francie. 

Pro srovnání ekonomik obou zemí by mělo lepší vypovídací hodnotu srovnání GDP dle parity kupní síly. V tomto ukazateli je na tom Velká Británii o půl procenta lépe. 

Pro srovnání životní úrovně obou zemí stojí za povšimnutí zásadní rozdíl mezi Francií a Británií v zaměstnanosti. V Británii pracuje asi 74 % práceschopného obyvatelstva, ve Francii je to jenom 64 %.

Paradoxně však, průměrná mzda ve Francii je podstatně vyšší, než v Británii.