Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Praha získá Křetínského podíl v Pražských službách

Praha odkoupí 19,3 % akcií Pražských služeb, které drží miliardář Daniel Křetínský prostřednictvím společnosti AVE CZ. Křetínského EP Infrastructure ze skupiny EPH pak získá podíl Prahy v Pražské teplárenské, který činí zhruba 24 %.

Vláda USA se snaží zablokovat spojení firem AT&T a Time Warner

Ministerstvo spravedlnosti USA se u soudu snaží zastavit spojení telekomunikační společnosti AT&T s mediální firmou Time Warner. AT&T se loni dohodla, že převezme Time Warner za více než 85 miliard USD (1,85 bilionu Kč). Transakce by prý omezila hospodářskou soutěž a poškodila spotřebitele.

IKEA po úmrtí osmi dětí opět stahuje z trhu komody a prádelníky

Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje ve Spojených státech a Kanadě z trhu 29 milionů prádelníků a komod. Ty jsou kvůli jejich snadné možnosti převrhnutí spojovány s úmrtím osmi dětí. Jedná se o modely, které byly z trhu stahovány už v červnu roku 2016.

Češi loni utratili za knihy téměř 8 miliard

Češi v roce 2016 za knihy utratili 7,8 miliardy Kč, což je meziročně o 4 % více. Prodej elektronických knih rostl rychleji než prodej knih fyzických. Meziroční růst obratu o 37 % zaznamenal trh s audioknihami (112 milionů Kč).

Fio banka letos znásobila hrubý zisk

Fio banka vykázala za letošní tři čtvrtletí hrubý zisk 268 milionů Kč, o rok dříve to bylo 72 milionů Kč. Bilanční suma banky stoupla na 109,1 miliardy Kč. Objem vkladů ke konci září vzrostl na 105,5 miliardy Kč a objem úvěrů na 22,2 miliardy Kč.

(pel)