Národ je po volbách rozdělen. Polovina souhlasí s postupem Andreje Babiše na vytvoření menšinové vlády. Značná část občanů je však proti.

Prezident Zemana a šéf ANO Babiš rozdělili nesmiřitelně společnost v ČR. Téměř polovina občanů Česka s povolebním postupem Babiše a Zemana souhlasí, velká část však s jednáním šéfa ANO nesouhlasí. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Median pro server iRozhlas.cz.

S Babišovými kroky vyslovilo v průzkumu souhlas 49 procent lidí. Z toho 16 procent občanů uvedlo, že s postupem Babiše a Zemana souhlasí „rozhodně”.

Proti postupu šéfa ANO a prezidenta republiky je 39 procent dotázaných.

S jednání Babiše a Zemana se více ztotožňují voliči hnutí ANO nebo SPD.

Zemanův postup schvaluje 46 procent lidí, z toho 17 procent „rozhodně”. Nesouhlasí s ním 45 procent dotázaných. Méně často se Zemanem souhlasí lidé s vysokoškolským vzděláním.

Babiš, jehož hnutí ANO získalo ve volbách 78 mandátů ve dvousetčlenné Sněmovně, oznámil záměr na sestavení menšinové, tedy nikoliv koaliční vlády.

Prezident Zeman tento záměr podpořil a na rozdíl od předchozích voleb chce Babiše jmenovat premiérem, aniž by po něm požadoval 101 poslaneckých podpisů pro podporu vlády. Zeman dokonce Babišovi přislíbil minimálně 2 pokusy na sestavení vlády.

Průzkum společnosti Median se uskutečnil 15. a 16. listopadu a zúčastnilo se ho více než 1000 lidí starších 18 let. (sfr)