ODS chce legislativně přistříhnout křídla případné Babišově menšinové vládě, která by se díky podpoře prezidenta držela ve funkci i bez důvěry Sněmovny.

ODS chce zákonem omezit „nebezpečné“ pravomoci vlády, která nezíská důvěru Sněmovny a vládne v demisi. Příslušný návrh zákona chce předložit Parlamentu již do konce letošního roku. Zákon by měl vládě zabránit v podstatných personálních změnách v důležitých státních orgánech, zejména  v bezpečnostních složkách nebo tajných službách. 

ODS chce zamezit tomu, aby vláda bez důvěry a vládnoucí v demisi mohla měnit vedení policie, BIS nebo podobu ministerstev, úřadu vlády, Energetického regulačního úřadu či finanční správy.

Informoval o tom server Lidovky.

„Vláda bez důvěry by dle našeho názoru nesměla například měnit organizační struktury služebních úřadů dle zákona o státní službě nebo nesměla dělat nevynucené personální změny u vrcholných představitelů bezpečnostních složek nebo tajných služeb,“ vysvětlil záměry zákona vedoucí mediálně-analytického oddělení ODS Jakub Kajzler.

Uveden iniciativa je motivována snahou omezit rizika plynoucí z ustavení menšinového kabinetu Andreje Babiše, který by prakticky mohl vládnout po neomezenou dobu i v situaci, kdy nezíská důvěru v Poslanecké sněmovně. Tuto možnost naznačil prezident Miloš Zeman, i když ji následně do značné míry zpochybnil.

Šéf ODS Petr Fiala již v týdnu anoncoval, že jeho strana předloží návrh zákona, který vládě bez důvěry či vládě v demisi „některé kroky výslovně zakáže“.

Ústavní právník Jan Kysela v této souvislosti prohlásil, že snaha připravit vládu v demisi o část jejich pravomocí „může v důsledku působit kontraproduktivně“.

Podle něho není pravděpodobné, že by situace, kdy dlouhodobě vládne kabinet bez důvěry Sněmovny, nastávala cíleně.
Navrhuje proto spíše zákonem omezit dobu vlády v demisi. (sfr)