Muslimové v ČR jsou prý terčem nenávisti a Češi vůči nim mají předsudky. Myslí si to arabská televize Al-Jazeera, podle které islám v Česku byl a je omezovaný.

Češi prý nenávidí muslimy. Muslimové jsou v Česku údajně setrvalým terčem nenávisti ze strany domácích občanů, kteří vůči nim mají předsudky. Myslí si to arabská televize Al-Jazeera, podle které islám v ČR byl a je omezovaný.

Televize upozornila především na výsledky českých parlamentních voleb. Ty prý ukazují vzrůstající protiislámské tendence.

„Islám se stal důležitým tématem pro českou národní politiku, a to i přes to, že v ČR žijí jen 0,02% muslimů. Do parlamentu se tak dostala strana, která postavila svoji kampaň na heslech ‚Ne islámu! Ne terorismu!‘,“ napsala Al-Jazeera.

Stanice se obává povolební situace, kdy se nikomu nechce do vlády s „populistickým agromagnátem“ Andrejem Babiše. To prý může dát prostor pro vládnutí hnutí ANO s SPD Tomia Okamury.

„Někteří pražští muslimové se obávají, že tyto okolnosti mohou vést ke spojenectví ANO a SPD, jejichž politika je jednoznačně proti uprchlíkům,“ uvedlo médium a připomnělo Babišův výrok, že „nechce mít v České republice to, co mají Belgičané v Bruselu“.

Muslimové z Česka prchají

Podle Al-Jazeery už kvůli protimuslimské síle ve sněmovně někteří vyznavači islámu raději utekli.

„Spousta mých přátel odtud odešla. Islamofobie v tom vždy hrála roli. Když ne hlavní, tak vedlejší určitě,“ řekl pro televizi jeden z Palestinců žijící v Praze.

Islám byl podle arabské televize v České republice již dříve omezovaný.

„Islám je sice v ČR uznáván jako náboženství, ale věřící jsou omezeni v několika základních právech, která mají jiná náboženství, včetně práva zakládat školy nebo provádět náboženské obřady na veřejných prostranstvích.“

K tomuto názoru se přidal i jeden z českých muslimů.

„Mnoho muslimů žijících v Česku jsou doktoři, inženýři, programátoři a podobně. Navzdory tomu se snaží některé politické síly změnit naše práva a eliminovat islám,“ řekl Vladimír Sáňka, člen Ústředí muslimských obcí v Praze.

Češi jsou islamofobové

Islám v České republice je tak prý v kleštích a bude to nejspíš horší. Al-Jazeera připomněla několik útoků na muslimy v ČR včetně útoku na ženy koupající se ve veřejném bazénu v burkinách.

Podle výzkumu Harvardské univerzity, publikovaném na začátku roku 2017, vykazují Češi oproti ostatním Evropanům největší míru implicitního rasismu. Politici, včetně prezidenta Miloše Zemana, projevovali tvrdý odpor k evropským kvótám na uprchlíky. Země jich tak přijala pouze dvanáct z přidělených 2700.

Nedávno za přístup k islámu a Romům zkritizovala Česko OSN. ČR by prý měla lépe integrovat romskou komunitu, bojovat s xenofobií nebo strachem z islámu. Doporučení, která nejsou závazná, Česku dalo několik desítek zemí.

Řada převážně muslimských zemí včetně Turecka, Indonésie či Íránu doporučila Česku bojovat s islamofobií, která je podle nich na vzestupu. Prostředkem v tomto boji by podle doporučení měla být mimo jiné osvěta. Izrael Česku doporučil, aby navázalo novým projektem na vládní kampaň proti nenávisti, která letos skončila.

(pel)