Protimigrantská AfD, kterou podpořil i exprezident Václav Klaus, volá v Německu po deportaci uprchlíků. V zemi chtějí také zakázat islám.

Protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD) chce v zemi zakázat islám a deportovat syrské migranty zpět do vlasti. Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, v uplynulých měsících opakovaně osobně podpořil na předvolebních setkáních i exprezident ČR Václav Klaus.

„Samozřejmě chceme dodržet svobodu vyznání,“ uvedl Albrecht Glaser, kterého AfD prosazovala na post místopředsedy Bundestagu.

„Jenže islám je konstrukce, která neuznává svobodu vyznání a nerespektuje ji. Když mají muslimové možnost, neváhají ostatním jejich náboženství zakázat. Takovýhle lidé nemají sami právo na svobodu vyznání,“ řekl Glaser.

Alternativa pro Německo se v zářijových volbách do Spolkového sněmu stala třetí nejsilnější stranou se ziskem 12,6 % hlasů.

Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, v uplynulých měsících opakovaně osobně podpořil na předvolebních shromážděních i bývalý prezident ČR Václav Klaus. Ten byl z úspěchu AfD ve volbách nadšený.

„Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 procent hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD,“ uvedl bývalý český prezident.

„Ukázalo se, že ne všichni Němci se nechali zastrašit nenávistnou propagandou proti AfD, kterou nakonec zvolil každý sedmý německý občan,“ poznamenal Klaus.

Ostatní poslanci však chtějí Glasera i zbytek politiků AfD zcela izolovat. Žádná ze stran s nimi nechce spolupracovat.

„Kdokoliv zpochybňuje svobodu vyznání, nemá mezi námi místo,“ řekl na adresu Glasera předseda strany Zelených, Cem Özdemir.

V Německu momentálně žije přes 4,7 milionů vyznavačů islámu.

(pel)