Andrej Babiš slíbil zdanit církevní restituce. Podle šéfa ANO jde jen o předražený kšeft Miroslava Kalouska (TOP 09) za 54 miliard korun.

Církevní restituce byly předražený kšeft Miroslava Kalouska (TOP 09) za 54 miliard korun. Tvrdí to lídr ANO Andrej Babiš. I proto chce šéf ANO část církevních náhrad zdanit. Odmítl zároveň, že by se tímto krokem snažil zavděčit komunistům, aby podpořili jeho menšinovou vládu.

„Vůbec nezpochybňuji restituce jako takové, ale zpochybňuji tento Kalouskův, o 54 miliard předražený kšeft. Mám na to jasný názor už čtyři roky a mám na to jasný názor jako většina obyvatel naší země, že šlo o podvod na daňových poplatnících,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro deník Právo.

Podle Babiše jsou církevní restituce příjem a ten se má zdanit.

„Říkáme, že pokud je to příjem, tak má být zdaněn. Nikde jsme se tím v hnutí do detailu nezabývali, nikdy jsme to neprověřovali, ale pokud budu ve vládě, tak to prověříme. A pořádně,“ řekl.

Inflační doložka je podle šéfa ANO problém.

„Církev dostala nejen majetek, ale i náhrady zvýšené o inflaci, což letos ze dvou miliard kvůli tomu, že inflace je skoro tři procenta, je 60 miliónů navíc, což tedy není málo, a ještě dalších 13 let bude dostávat peníze ze státního rozpočtu, které se v čase snižují o pět procent ročně, dnes to dělá 1,3 miliardy,“ vysvětlil.

Zároveň dodal, že 60 milionů korun by bylo možné využít jinde.

Zdanění chtějí komunisté i SPD

Babiš chce zdanit peněžitou část církevních restitucí. Vyhoví tak přání komunistů, kteří si zdanění církevních náhrad dali jako podmínku pro podporu vlády hnutí ANO.

Komunisté navrhli zdanit náhrady církvím sazbou 19 procent. Podle jejich propočtů by tak stát mohl získat asi 380 miliónů ročně a za celou dobu vyplácení náhrad dohromady 11,5 miliardy korun.

Kromě komunistů zdanění církevních restitucí požaduje také hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie (SPD), které se v říjnových volbách také dostalo do Sněmovny.

Církvím má být podle zákona vrácen majetek v hodnotě 75 miliard Kč. Vedle toho mají církve v průběhu třiceti let dostat vyplaceno 59 miliard korun navyšovaných o inflaci.

(pel)