Evropská unie dala Velké Británii lhůtu dvou týdnů, do které musí Spojené království vyjasnit některé sporné otázky týkající se odchodu z EU. Britská premiérka Theresa Mayová chce čas odchodu Británie z EU stanovit zákonem.

Evropská komise dala Londýnu ultimátum 2 týdny. Do té doby musí Velká Británie vyjasnit některé sporné otázky ohledně odchodu z EU, převážně týkající se problémů financí. Britská premiéra Theresa Mayová uvedla, že chce stanovit přesné datum odchodu ostrovního království z unie zákonem. Podle ní země opustí EU v pátek 29. března 2019 ve 23 hodin (o půlnoci z 29. na 30. března středoevropského času).

„Pokud nedojde k všeobecné dohodě o podmínkách odchodu do 14 dnů, nebude možné zahájit v prosinci diskusi o budoucích vztazích EU s Velkou Británií,“ řekl vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier.

Jednání „trochu pokročila”, ale na některých bodech je podle něj potřeba pracovat. Vyjasnění, které Britové poskytli v otázce práv občanů EU po brexitu, jsou prý dobrý základ pro další práci.

Londýn dal najevo, že hodlá své finanční závazky plynoucí ze členství dodržet.

„Spojené království dodrží závazky, které na sebe v době svého členství vzalo,“ zdůraznil britský vyjednavač David Davis.

Obě strany podle něj v této věci pokračují v technických jednáních.

Otazníky ale dále panují kolem dlouhodobých závazků přesahujících rok 2020, například společných záruk za nejrůznější půjčky.

Mayová stanoví čas odchodu Británie z EU zákonem

Británie opustí Evropskou unii v pátek 29. března 2019 ve 23:00 GMT (o půlnoci z 29. na 30. března středoevropského času).Tento termín bude podle premiérky Theresy Mayové stanoven zákonem, čímž se vyloučí veškeré pochybnosti, zda brexit bude, či nikoli.

„Vláda tento týden zveřejnila napříč stranami podpořený dodatek k návrhu zákona o odchodu z EU, jenž v čele tohoto návrhu stanoví datum našeho odchodu z Evropské unie. Nechť nikdo nepochybuje o našem odhodlání nebo nezpochybňuje naše rozhodnutí, brexit se děje,“ napsala Mayová na twitteru.

„V úvodu tohoto historického právního předpisu bude černé na bílém stát: Spojené království opustí EU 29. března 2019 ve 23:00 GMT,“ dodala premiérka.

Návrhem uvedeného zákona se budou poslanci podrobně zabývat příští týden. Předloha podle BBC již prošla dvojím čtením a nyní bude v parlamentních výborech čelit několika pokusům o připojení dodatků.

Mayová k tomu uvedla, že vláda si poslechne, zda poslanci mají nějaké nápady, jak zákon vylepšit. Varovala však před pokusy tento proces zastavit nebo zpomalit.

(pel)