Michal Horáček vyzval Miloše Zemana, aby zveřejnil informace o svém zdravotním stavu.

V souvislosti s rostoucími pochybnostmi o zdravotním stavu Miloše Zemana požaduje protikandidát Michal Horáček zveřejnit informace o prezidentově zdraví. Brněnský radní Svatopluk Bartík totiž na sociálních sítích publikoval údajnou Zemanovu diagnózu – prezident prý trpí rakovinou a zbývá mu maximálně 7 měsíců. Hrad informaci obratem popřel. Zeman se navíc před několika dny pochlubil tím, že mu „odešla cukrovka“, což však mnozí odborníci považují za nemožné.

Horáček vyzval své soupeře k tomu, aby zveřejnili informace nejen o svém zdraví.

„Skončila lhůta pro podání prezidentských kandidatur. A tak vyzývám všechny kandidáty: chcete-li kultivaci politiky, o které tolik mluvíte, udělejte pro to něco. Zveřejněte svůj zdravotní stav a majetkové přiznání,“ uvedl.

„Když to neuděláte, připravíte voliče o info, které pro své rozhodování potřebují. Beru prezidentskou volbu jako důležitou věc, ne mediální taneček. Konec mlžení,“ dodal.

Také známý reportér Jan Tuna se domnívá, že by lidé měli znát skutečný zdravotní stav člověka, který stojí v čele země.

„O to víc, když nám Hrad o jeho skutečném zdravotním stavu lže a vysmívá se nám. I kdyby to náhodou nebyla zhoubná nemoc v poslední fázi, zdravý zcela jistě není. A oni lžou, že je. A on sám se lidem vysmívá, když tvrdí, že mu odešla nemoc, která vyléčitelná není. Cukrovka,“ narážel Tuna na prohlášení současné hlavy státu.

Zeman se pochlubil, že vyléčil cukrovku sladkostmi

Zeman popřel, že by se jeho zdravotní stav v poslední době zhoršil. Řekl, že netrpí dnou, a zároveň že se mu vyléčila cukrovka.

„V sobotu mi odešla cukrovka. Po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby, patrně proto, že v poslední době jím velmi často sladká jídla, neboť mně chutnají. Je to trošku paradoxní terapie, ale vyplatila se,“ řekl Zeman.

Podle odborníků se ale cukrovka vyléčit nedá.

Hrad chce žalovat Bartíka za tvrzení, že Zeman umírá

Pár dní nato vyvolala rozruch zpráva brněnského radního Svatopluka Bartíka (Žít Brno) o tom, že Zeman trpí rakovinou.

„Za chvíli skončí uzávěrka nominací na hrad, takže je možno jít ven s pravdou o zdraví Miloše Zemana: má rakovinu, metastáze na více místech. Svoji diagnozu zná už cca 3 týdny. Léčbu odmítl. Prognóza 3 – 7 měsíců. Zdroj z pochopitelných důvodů nezveřejňuji. Konec hlášení,“ uvedl.

Na oznámení obratem zareagoval také Hrad.

„Jsou to odporné lži a kdo je šíří, je lidský odpad,“ vzkázal mluvčí Jiří Ovčáček Bartíkovi.

Dodal také, že na politika bude podána žaloba a trestní oznámení.

Prezidentův ošetřující lékař Miloslav Kalaš označil zprávy o Zemanově vážném zdravotním stavu za vymyšlené a nepodložené.

„Současný zdravotní stav pana prezidenta po kontrolních, klinických i laboratorních vyšetřeních v žádném případě nepotvrzuje lživé informace o jeho vážném zdravotním stavu,“ řekl.

(pel)