Saúdsko-arabští šejkové chtějí mít vlastní jaderné zdroje a sami si pro ně doma těžit uran.

Saúdská Arábie oznámila oznámili záměr postavit jaderné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 17 GW během příštích 25 let. K tomu si šejkové chtějí těžit svůj vlastní uran, který by pokrýval část spotřeby saúdských nukleárních zdrojů. 

Saúdská Arábie na konci října rozeslala dodavatelům výzvu k vyjádření zájmu o případnou výstavbu jaderných zdrojů v pouštním království. Země má ambici do roku 2032 postavit 15 až 17 jaderných bloků. První kontrakt by chtěla podepsat již příští rok.

Společně s výstavbou jaderných zdrojů uvažuje i o vlastní těžbě uranu tak, aby jaderný program byl co nejvíce soběstačný.

Výzvu k podání nezávazné nabídky na výstavbu prvních dvou jaderných bloků rozeslala Saúdská Arábie dodavatelům z Číny, Francie, Japonska, Jižní Koreji, Ruska i ze Spojených států. Ve hře je ale mnohem větší zakázka: v příštích 20 až 25 letech chce království investovat cca 80 miliard dolarů do výstavby až 17 reaktorů (s celkovým výkonem 17 GW) tak, aby jádro po roce 2040 pokrylo přibližně 15 % plánované spotřeby elektrické energie v zemi.

Dalších 45 % má pocházet ze solárních zdrojů.

Saúdská Arábie tak bojuje proti trendu, kdy čím dál více těžené ropy a plynu namísto vývozu spotřebovává sama. Podle prognóz totiž tento největší výrobce ropy na světě bude v roce 2030 potřebovat již 60 % produkce jen pro svou domácí spotřebu, což si nemůže finančně dovolit.

Zástupci ze Saúdské Arábie rovněž na konferenci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) oznámili, že plánují pokrýt část palivových nároků svých budoucích jaderných elektráren z domácích zdrojů. Země disponuje podle odhadů zásobami uranové rudy, již chce vytěžit.

Přesnější údaj o rozsahu zásob poskytne až geologický průzkum v devíti vytipovaných lokalitách, který od letošního roku provádí čínská CNNC. Otázkou je, zda království bude chtít usilovat také o další mezičlánek výroby paliva – o obohacování.

Spojené arabské emiráty (UAE), které svůj první jaderný zdroj plánují spustit na jaře 2018, se této možnosti zcela vzdaly, stejně jako přepracovávání použitého paliva.

Saúdská Arábie je po UAE druhou zemí v regionu, která plánuje rozvoj v oblasti jaderné energetiky. Myšlenku na zařazení jádra do energetického portfolia převedl do reálného plánu královský dekret v roce 2010. Vznikl Saúdský ústav KACARE (Centrum krále Abdullaha pro jadernou a obnovitelnou energii) a země si pozvala západoevropské odborníky pro rozpracování strategie.

Zatím byly vytipovány tři lokality pro velké jaderné komplexy: Jubail u Perského zálivu a Tabuk a Jizan u Rudého moře. Vedle toho plánuje země i výstavbu menších reaktorů, využitelných například pro odsolování mořské vody. V minulých letech proto podepsala několik dohod o spolupráci například s Koreou či Argentinou, jež rozvíjejí vlastní programy vývoje malých reaktorů. (sfr)