Bývalý trojnásobný italský premiér a magnát Silvio Berlusconi se vrací zpět do boje o moc. Chce vzít útokem celostátní parlamentní volby v květnu.

Italský magnát Silvio Berlusconi se vrací zpět do bitvy o moc ve státě. Bývalý italský premiér oznámil velkolepý návrat do politiky a chce vzít útokem celostátní květnové parlamentní volby. Berlusconi svůj záměr zveřejnil poté, co zvítězil v sicilských volbách.

Výsledky voleb vrací Berlusconiho zpátky na politické výsluní poté, co musel odstoupit kvůli sérii sexuálních skandálů a podvodů s daněmi.

„Sicílie si zvolila cestu opravdové, vážné změny, kterou by měly vést zkušení a schopní politici,“ komentoval jednaosmdesátiletý Berlusconi výsledek.

Kandidát strany na guvernéra ostrova, Nello Musumeci, získal skoro 40 procent hlasů, za ním se umístil středolevicový politik Giancarlo Cancelleri s 34,6 procenty hlasů.

Volby na Sicílii se konaly v neděli. Doposud bylo na ostrově sečteno kolem 93 procent hlasů. Už nyní je však jasné, že s přehledem vede středopravicový blok v čele s Berlusconim. Za nimi se umístilo Hnutí pěti hvězd, známé pro svou kritiku establishmentu, které na celostátní úrovni je momentálně třetí nejsilnější stranou v zemi.

Výsledky voleb vrací Berlusconiho zpátky na politické výsluní poté, co musel odstoupit kvůli sérii sexuálních skandálů a podvodů s daněmi. Oficiálně se nesmí mediální magnát ucházet o žádnou pozici dle rozhodnutí soudu z roku 2013, bývalý premiér však věří, že do květnových voleb rozhodně Evropský soud o jeho nevině a stáhne tak předešlý zákaz.

Za svou politickou kariéru nasbíral několik škraloupů. Nevyhýbaly se mu sexuální skandály ani obvinění z korupce. V roce 2014 byl pravomocně odsouzen za daňový únik na čtyři roky vězení. Tři roky z trestu mu ovšem byly prominuty kvůli předchozí amnestii a zákonu, podle kterého nesmí být osoby starší 70 let uvězněny.

Tento zákon přitom byl schválen za jeho vlády. Z trestu mu tedy zbyl pouze rok. Díky zmíněnému zákonu mu byl trest změněn na rok veřejně prospěšných prací. Ten si odpykává tím, že jednou týdně chodí vypomáhat do domova důchodců nedaleko Milána.

(pel)