Předseda hnutí SPD Tomio Okamura nebude kandidovat na prezidenta ČR. Nynější prezident Miloš Zeman chce své křeslo na Hradě obhájit.

Předseda SPD Tomio Okamura nebude bojovat o křeslo na Hradě. Hnutí SPD nepostaví vlastního kandidáta do nadcházející prezidentské volby, Okamura přitom vlastní kandidaturu nevylučoval. Současný prezident Miloš Zeman chce svůj post obhájit. Novinářům se navíc pochlubil, že se zbavil cukrovky.

„My v SPD jsme se rozhodli využít plný mandát od voličů. V Poslanecké sněmovně se rozhoduje o schválení našich zákonů a nechceme oslabovat naši pozici. Jako hnutí SPD nepostavíme stranického kandidáta. O tom, jakého kandidáta podpoříme, se rozhodne na celostátní konferenci 9. prosince,” uvedl Okamura po jednání se Zemanem v Lánech.

Zopakoval, že prezidentem by se měl stát člověk, který prosazuje přímou demokracii, je proti islamizaci ČR, proti přijímání migrantů a hájí zájmy ČR.

Zeman: Budu znovu kandidovat

Prezident Miloš Zeman sesbíral 113 tisíc podpisů na petiční archy a oznámil, že bude znovu kandidovat na funkci prezidenta. Potřebnou hranici 50 tisíc podpisů občanů překročil Zeman už v srpnu.

Zeman rovněž popřel, že by se jeho zdravotní stav v poslední době zhoršil. Řekl, že netrpí dnou, a zároveň že se mu vyléčila cukrovka.

„V sobotu mi odešla cukrovka. Po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby, patrně proto, že v poslední době jím velmi často sladká jídla, neboť mně chutnají. Je to trošku paradoxní terapie, ale vyplatila se,“ řekl Zeman.

Podle diabetologa se ale cukrovka vyléčit nedá.

O tom, že by Miloš Zeman znovu kandidovat nemusel, se spekuluje právě především v souvislosti s jeho zdravím. Prezident se netají tím, že trpí neuropatií dolních končetin. Za posledních pár měsíců také značně zhubl. Z Hradu však od léta zní, že je zdravotně v pořádku a ke snížení hmotnosti došlo úpravou jídelníčku.

(pel)