Goldman Sachs buduje novou evropskou centrálu v Londýně. V souvislosti s brexitem se však spekuluje o zmenšení velikosti prostor i možném přesunu aktivit do Frankfurtu.

Americká investiční banka Goldman Sachs možná kvůli brexitu zmenší svoji připravovanou novou evropskou centrálu v Londýně. Její ředitel při kontrole postupu výstavby potvrdil, že vyjednal opci na možné snížení rozlohy kancelářských prostor. Řada amerických bank plánuje v souvislosti s brexitem rozšířit posílit svá zastoupení v německém Frankfurtu. 

Lloyd Blankfein, ředitel americké investiční banky Goldman Sachs, si v Londýně prohlédl stavbu nový firemních kanceláří, kde má být od roku 2019 evropská centrála Goldman Sachs. Londýnské kanceláře o rozloze přibližně 100 tisíc metrů čtverečních mají podle plánu pojmout až 6 tisíc zaměstnanců banky.

Blankfein prohlásil, že nadále doufá v plné obsazení nových kanceláří, ale je také známou skutečností, že si vyjednal opci na možné snížení rozlohy kancelářských prostor, které má Goldman Sach obsadit.

Spekulace ohledně rozsahu další přítomnosti „Goldmanů“ v Londýně oživil asi před měsícem poznámkou na Twitteru, kde si pochvaloval jednání ve Frankfurtu a dodal, že tam nyní bude trávit mnohem více času.

Město Frankfurt nad Mohanem je považováno za jednoho z největší beneficientů brexitu, protože celá řada amerických bank plánuje rozšíření svých zastoupení ve Frankfurtu, aby i po brexitu mohly efektivně obsluhovat evropský finanční trh.

Konkrétně Goldman Sachs rozšíří svůj počet zaměstnanců ve Frankfurtu pětkrát a to ze 200 na rovný jeden tisíc. (mar)