Šéf ODS chce čelit mocenskému paktu Zeman-Babiš. Kandiduje do čela Sněmovny, aby po případných dvou neúspěšných pokusech Andreje Babiše o získání důvěry ve Sněmovně mohl Fiala rozhodnout o třetím pokusu o sestavení vlády.

Předseda ODS Petr Fiala chce do čela Sněmovny, aby mohl lépe čelit mocenskému paktu Zeman-Babiš. Kandiduje na funkci předsedy Poslanecké sněmovny, aby se stal ústavní pojistkou, že sněmovna nebude fungovat zcela v režii Babišova hnutí ANO.

Pokud by se stal šéfem Sněmovny, zajistilo by to podle Fialy fungování dolní komory parlamentu jinak než v režii ANO a „jednak bychom mohli dělat něco se třetím pokusem o sestavování vlády,“ řekl Fiala v rozhovoru pro HN.

Fiala nadále věří, že se ODS nakonec podaří přesvědčit další strany, aby ho podpořily do funkce předsedy Poslanecké sněmovny.

„Udělali jsme pokus, aby předseda sněmovny byl z opozice. Já se ani nezlobím na nové strany, že hned neřekly, že to je skvělý nápad. Ne všichni si uvědomili, že když budou postupovat jen podle výsledku voleb i při obsazování orgánů sněmovny, dávají tak Zemanovi s Babišem i třetí pokus na jmenování premiéra,“ uvedl Fiala.

Situace se ale podle Fialy vyvíjí.

„Bianko šek, který Babiš dostal z Hradu, a razance, s níž vzniká menšinová vláda, to všechno může přesvědčit ostatní politické strany, že na našem návrhu je něco velmi rozumného,“ podotkl šéf ODS.

Šéf druhé nejsilnější parlamentní strany kritizoval proces vytváření menšinové, jednobarevné vlády a to zejména fakt, že se hnutí ANO vůbec nepokusilo vytvořit standardní vládu s většinovou podporou Sněmovny. Přitom podle Fialy prý ANO mohlo pro většinovou vládu získat podporu jiných straně ve sněmovně, nikoliv však od ODS.

„Pomocí mocenského paktu Zeman−Babiš se tady vytvořila atmosféra, že to vlastně nepotřebujeme. Bude nějaká jednobarevná vláda a pak se uvidí,“ podotkl Fiala.

Ten tvrdí, že vytváření menšinové Babišovy vlády za pomoci prezidenta Zemana je součástí dohody obou politiků, která zahrnuje i blížící se volby prezidenta republiky.

„To je zjevně součást dohody. Sněmovna se bude ustavovat až poté, co uplyne termín pro podání kandidátek na prezidenta. Hnutí ANO řeklo, že nic dělat nebude. Takže to evidentně potvrzuje, že Zeman a Babiš spolu dělají mocenskou dohodu,“ prohlásil Fiala.

Současně také odmítl návrh Miroslava Kalouska zablokovat novou sněmovnu obstrukcemi a tím oddálit jmenování Babiše premiérem.

„Chápu logiku takového návrhu, ale nemyslím, že může k něčemu vést. Podle mě je lepší cesta, kterou jdeme my, tedy zvolit předsedu Poslanecké sněmovny.“

„Jakkoliv všechny karty nemáme v ruce, zvolit předsedu z řad opozice je pořád reálné, dá se toho dosáhnout. Kalouskův návrh je mediálně vděčný, ale politicky nereálný,“ doplnil šéf ODS. (sfr)