Andrej Babiš už má jasno o sedmi až osmi křeslech ve své menšinové vládě. Počítá prý i se ženami, které preferuje, protože s ním nesoutěží jako někteří muži.

Lídr ANO Andrej Babiš už má představu o obsazení sedmi až osmi křesel ve své menšinové vládě. Martin Stropnický (ANO) opustí funkci ministra obrany a jako diplomat a bývalý velvyslanec se přesune zřejmě na ministerstvo zahraničí. Babiš ve vládě počítá také se ženami – ty s ním prý totiž nesoutěží jako někteří muži. 

Babiš po jednání celostátního výboru ANO řekl, že kromě pětice dosavadních ministrů za ANO má jasno o dalších dvou až třech postech. Aktuálně hledá hlavně kandidáty na pozice ministrů školství, a kultury. Konkrétní jména prozradit zatím nechtěl.

„Je to v pohybu, konzultuji to,“ uvedl Babiš.

Několik tipů má šéf ANO na obsazení ministerstva obrany, na kterém už nemá pokračovat místopředseda hnutí Martin Stropnický. Jako diplomat a bývalý velvyslanec v Portugalsku či ve Vatikánu se přesune zřejmě na ministerstvo zahraničních věcí.

„S panem Stropnickým se bavíme, není to ještě úplně jasné,“ podotkl Babiš

Ve vládě by měli zůstat další nynější ministři za ANO Richard Brabec, Dan Ťok, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. V jejím případě údajně není úplně jasné, zda dál povede ministerstvo pro místní rozvoj.

Babiš uvedl, že nechce obsazovat pozici ministra pro legislativu a lidská práva, kterou nyní zastává Jan Chvojka (ČSSD). Problém je podle předsedy ANO ten, že v ministr musí stát ze zákona v čele legislativní rady vlády.

„Asi to budeme chtít dát pod spravedlnost, tím bude o jednoho ministra méně,“ řekl.

Šéf ANO ve své vládě počítá také se ženami.

„Já preferuji ženy. Máme eurokomisařku, primátorku, hejtmanky. Se ženami rád pracuji, protože ony se mnou nesoutěží na rozdíl od některých mužů,“ uvedl.

Pro svou vládu zatím nemá zatím Babiš vyjednanou podporu. Jen komunisté připustili, že by mohli menšinový kabinet ANO doplněný o nestraníky tolerovat.

(pel)