Piráti by byli ochotni spolupracovat s hnutím ANO, ale jen v případě, že by šéf ANO Andrej Babiš a jeho zástupce Jaroslav Faltýnek byli zavření ve vězení.

Piráti si dokáží představit spolupráci s hnutím ANO jen v případě, že by předseda ANO Andrej Babiš a jeho zástupce Jaroslav Faltýnek byli zavření ve vězení. Uvedl to šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Pokud by Babiš a Faltýnek byli zavření ve vězení, nějakou spolupráci s ANO si dokážeme představit,“ řekl Michálek.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš již dříve vyloučil spolupráci s hnutím SPD a KSČM a kvůli podezření z dotačního podvodu šéfů ANO Babiše a Faltýnka právě také s jejich hnutím.

Piráti už rovněž oznámili, že v případném hlasování sněmovny o vydání Babiše a jeho zástupce Faltýnka k trestnímu stíhání budou Piráti požadovat jejich vydání.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je však v tomto směru optimista. Faltýnek věří, že státní zástupce trestní stíhání zastaví.

„Jak pan Babiš, tak já jsme získali znovu mandát. Takže je to v jiné poloze. Nevím, jak to bude dál pokračovat ve smyslu další žádosti policie o vydání, kdy přijde, jestli přijde. My jsme oba podali stížnost ke státnímu zástupci,“ uvedl Faltýnek, podle kterého jde jednoznačně o vykonstruovanou kauzu.

Policie v kauze dotací pro Čapí hnízdo rozhodla o obvinění několika lidí. Mezi obviněnými jsou i Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Oba byli nedávno na žádost policie zbaveni sněmovnou imunity právě proto, aby je mohla policie obvinit. Prezident Zeman se nicméně před časem nechal slyšet, že Andreje Babiše jmenuje premiérem, i kdyby seděl ve vazbě.

Babiše kriminalisté podezírají z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

(pel)