Babiš rezolutně odmítl, že by byl ochoten zrušit elektronickou evidenci tržeb, kterou prosadil v uplynulém volební období jako ministr financí.

Vítěz parlamentních voleb Andrej Babiš do vládní koalice s hnutím ANO láká ODS, hnutí STAN a Piráty. Prohlásil, že už nechce vládu, jako je ta stávající, kterou tvoří tři strany (ANO, ČSSD, KDU-ČSL). To by prý považoval za ztrátu času. Uvedl také, že není důvod k tomu, aby on osobně nebyl ve vládě. 

„My máme blízko k ODS, ke hnutí STAN i k Pirátům. Samozřejmě i některé programové věci Tomia Okamury jsou pro nás dobré,“ prohlásil Babiš v rozhovoru pro jeden ze svých deníků.

Informoval dále, že hodlá o nové vládní koalici jednat se všemi parlamentními stranami.

„Pokud ODS nechce, mě to mrzí, je to jejich rozhodnutí. Nechci už sedět ve vládě, jako je ta stávající, kde jsou tři strany a funguje tam ´resortismus, ministři nespolupracují. To by pro mě byla ztráta času, taková vláda´,“ prohlásil poněkud neurčitě Babiš.

Řekl dále, že nevidí důvod k tomu, aby on osobně nebyl ve vládě.

„Myslím, že jsem ty volby velice intenzivně odpracoval.“

Babiš v předvolební kampani tvrdil, že nehodlá spolupracovat s Tomio Okamurou a jeho hnutím SPD ani s komunisty.

„Okamura měl výhodu v kampani, protože sliboval věci, které nemůže splnit, i v tom, že všechny tradiční strany útočily na mě a jeho nechaly vyrůst. Je to i jejich chyba, že uspěl,“ prohlásil Babiš.

Nyní však naznačil, že by taková spolupráce mohla být možná.

„My máme blízko k ODS, ke hnutí STAN i k Pirátům. Samozřejmě i některé programové věci Tomia Okamury jsou pro nás dobré, zákon o referendu, otázka odvolatelnosti politiků, proč ne, zastavení migrace, ano, ale já to chci prosadit na úrovni Evropy,“ vysvětlil Babiš.

Rezolutně odmítl, že by byl ochoten zrušit elektronickou evidenci tržeb, kterou prosadil v uplynulém volební období ještě jako ministr financí.

„To je projekt, do kterého jsem investoval velké množství energie, je to dobrý projekt, všichni musí platit daně. Samozřejmě ODS na tom profitovala, má takové preference proto, že ji volili lidé, kteří EET nesnášejí,“ zdůraznil předseda ANO. (sfr)