Madrid chce ovládnout Katalánsko silou centrální moci. Španělská vláda rozhodla, že sesadí autonomistického premiéra Katalánska Carlose Puigdemonta a vyhlásí v regionu nové volby.

Madrid převezme vládu nad osamostatňujícím se Katalánskem. Španělská vláda sesadí autonomistického premiéra Katalánska Carlose Puigdemonta a vyhlásí v regionu nové volby. Rozhodnutí omezit autonomii Katalánska oznámil španělský premiér Mariano Rajoy. Šéfka katalánského parlamentu Forcadellová označila rozhodnutí Rajoye za „státní převrat“. 

Návrh musí ještě schválit Senát, který ovládá Rajoyova vládní Lidová strana. Na protest proti zrušení autonomii se v Katalánsku očekávají masivní demonstrace.

„Nebylo naším záměrem, ani naším úmyslem použít článek 155 (ústavy). Děláme to proto, že žádná vláda, žádná demokratická země nemůže přijmout, aby se ignoroval, porušoval či měnil zákon,“ oznámil španělský premiér s odkazem na příslušný článek španělské ústavy, který dává centrální vládě právo omezit regionální autonomii.

Je to poprvé v demokratické historii Španělska, kdy centrální vláda přistoupila k takovému zásahu vůči regionální autonomii.

V rámci zásahu centrální španělské vlády bude sesazena regionální vláda v čele s premiérem Carlesem Puigdemontem a bude omezena působnost regionálního parlamentu. Ten již nebude mít možnost jmenovat do svého předsednictví členy sesazené vlády.

Nové volby v Katalánsku by se měly konat do šesti měsíců.

Pravomoci katalánské vlády převezmou ministři centrální vlády v Madridu na „tak dlouho, dokud bude trvat mimořádná situace“.

Podle Rajoye se ještě musí vláda v Madridu rozhodnout, zda nejmenuje místo katalánské vlády prozatímní správu.

Rajoy však tvrdí, že uvedená opatření nejsou zrušením autonomie Katalánska. Sesazeni podle něho mají být jen separatističtí politici, kteří porušili zákony. Katalánská vláda prý konala „v rozporu se zákonem a snažila se o konfrontaci“.

Kroky centrální Rajoyovy vlády podporují i opoziční socialisté.

Podle Rajoye je cílem obnovit také národní sounáležitost mezi obyvateli regionu a zbytku Španělska. Také má být zajištěna „neutralita institucí v Katalánsku“, „sociální péče a hospodářský růst“ i „práva a svobody všech Katalánců“.

Legitimní Puigdemonto vedení Katalánska prosazuje vyhlášení nezávislosti na základě referenda z počátku tohoto měsíce. Odmítá plán na omezení autonomie a vyzývá Madrid k dialogu.

Katalánský parlament chce bránit suverenitu

Katalánský parlament chce bránit suverenitu regionu a demokracii. Uvedla to předsedkyně parlamentu Carme Forcadellová. Rozhodnutí Rajoye označila za „státní převrat“

„Jsme odhodláni bránit demokracii, neuděláme žádný krok zpět. Dlužíme to našim občanům, zavazujeme se, že budeme pracovat bez odpočinku, aby parlament nadále obhajoval to, pro co Katalánky a Katalánci hlasovali,“ prohlásila Forcadellová

Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont označil postup Madridu za „nejhorší útok“ proti Katalánsku od dob diktatury Franciska Franka. (sfr)