ČSSD přiklepla těžbu lithia v ČR australské společnosti European Metals Holdings. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se jedná o skandální krádež za bílého dne. Zásoby lithia v Česku se oceňují na dva až tři biliony korun.

Sociální demokracie přiklepla těžbu lithia v ČR australské společnosti European Metals Holdings. Podle lídra ANO Andreje Babiše se jedná o skandální krádež za bílého dne. Rozhodnutí ministra průmyslu Jana Havlíčka (ČSSD) zkritizovali i komunisté, kteří kvůli tomu chtějí svolat mimořádnou schůzi ještě před volbami do sněmovny. Zásoby lithia v Česku se oceňují na dva až tři biliony korun.

„Je to naprosto skandální, co tady ČSSD dva týdny před volbami předvádí. Vypadá to, že chtějí ještě rychle shrábnout peníze do stranické kasy, mají velké dluhy,“ uvedl lídr ANO Andrej Babiš.

Pode něj je lithium poslední surovina, kterou má v rukou stát.

„Ministr za ČSSD Havlíček podepíše bez souhlasu vlády nebo projednání tak velké věci ve sněmovně memorandum s nějakou australskou firmou, které dáme těžbu lithia v hodnotě dvou bilionů korun,“ řekl.

„V tom memorandu se Česká republika zavazuje k ochraně investic, což nám může případně prohrát miliardovou arbitráž. Lithium je nejdůležitější surovina 21. století, naprosto lukrativní záležitost. Je to krádež ČSSD za bílého dne,“ prohlásil Babiš.

Komunisté se chystají rozhodnutí zarazit

Komunisté chtějí kvůli podepsanému memorandu o těžbě lithia svolat mimořádnou schůzi.

„Chceme předložit předsedovi Sněmovny žádost o svolání schůze, protože to, co se stalo, považujeme za nehorázné,“ řekl šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Komunisté pro svolání schůze sbírají podpisy. Podle něj už vedle členů jeho klubu připojili svůj podpis někteří sociální demokraté a okamurovci. Jejich jména ale nechtěl specifikovat. K svolání schůze potřebují její iniciátoři čtyřicet podpisů, přičemž komunistický klub má třiatřicet členů.

„Chceme se vlády zeptat, jak to vlastně s těžbou lithia je, vždyť jde o národní bohatství a předat ho Australanům nám připadá nemístné,“ uvedl Kováčik.

Komunisté by chtěli na schůzi slyšet vysvětlení od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i Havlíčka.

„Lithium je strategická surovina a nepatří do cizích rukou,“ zdůraznil Kováčik. Měla by podle něho patřit státu.

Rekonstrukce sněmovny není problém

Jednací sál parlamentu je přitom kvůli plánované rekonstrukci staveništěm. Řemeslníci odtud odstranili všechny lavice a koberce. Úpravy mají být hotovy do konce října. To je však podle poslanců jen drobná komplikace, mohou se sejít v jiných prostorách.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), který podepsal v Ústí nad Labem se společností European Metals Holdings Ltd. memorandum o porozumění, uvedl, že lithium získávané z ložiska Cínovec by mělo být dále zpracováváno do finální podoby na českém území.

Memorandum podle Havlíčka posiluje vliv státu na projekt těžby lithia na Cínovci. Dokument prý nijak nepředjímá kroky a výsledek případného povolení těžby. Už při podpisu memoranda upozornil na to, že lithium získávané z ložiska Cínovec by se mělo zpracovávat do finální podoby v Česku, zpracovatelem ale mají být Australané.

S těžbou suroviny, které se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje zde dobýt 37 milionů tun rudy.

Lithium patří podle surovinové politiky ČR ke strategickým surovinám. V Česku se nacházejí podle odhadů asi tři procenta světových zásob – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese.

(pel)