Účtenková loterie ministerstva financí šmíruje lidi a narušuje jejich soukromí. Požaduje přístup k citlivým údajům obchodníků i samotných uživatelů.

Aplikace Účtenkovka, jejímž prostřednictvím se lidé mohou zapojit do loterie, špicluje zákazníky a narušuje soukromí lidí. Ministerstvo financí, potažmo soukromá firma zajišťující aplikaci, se dostane nejen k citlivým údajům o obchodnících, ale i samotných uživatelů. Starostové a nezávislí proto podali stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů a požadují účtenkovou loterii okamžitě zastavit.

„Myslíme si, že soukromá firma bude mít přístup ke všem údajům. A když se na to podívám z pohledu podnikatele, tak jsem nedal souhlas, aby někdo takto nakládal s mými údaji,“ uvedl Štěpán Neubauer z hnutí Starostové.

Rozsáhlé zpracovávání osobních údajů ve zcela nadbytečném rozsahu je podle Neubauera neslučitelné s ochranou, kterou právní řád lidem zaručuje. Stížnost proto požaduje mimo jiné předběžné opatření, kterým by úřad Účtenkovku okamžitě zastavil.

„Nezbytnost tohoto předběžného opatření je dána intenzitou a rozsahem porušení práv fyzických osob,“ stojí v žádosti Starostů.

Zájemce o účast v loterii musí nejen opsat alespoň prvních šestnáct znaků kódu FIK nebo BKP z účtenky, ale také daňové identifikační číslo obchodníka, datum a čas nákupu (s přesností na minuty) a přesnou cenu na účtence.

Starostům vadí hlavně to, že „daňovým identifikačním číslem je v případě fyzické osoby její rodné číslo, tedy chráněný osobní údaj, který je jedním z nejcitlivějších údajů o fyzické osobě“.

Účtenkovka odstartovala 1. října. Hned po začátku webovou i mobilní aplikaci provázely problémy. Lidem se nedařily registrace účtenek.

Mobilní aplikace navíc vyžadovuje například přístup k informacím, které pro loterii nejsou vůbec potřeba. Po instalaci Účtenkovky začíná aplikace sbírat různá data z vašeho telefonu, kromě telefonního čísla zjistí například ještě navíc ID zařízení a čísla všech, se kterými si voláte.

Na příliš velká oprávnění, jaká aplikace vyžaduje, upozornil na Twitteru IT expert Petr Lev.

Ministerstvo se nicméně dušuje, že jde o omyl.

„Jde o nadbytečný požadavek zděděný z předchozích verzí aplikace, se kterým nesouhlasíme. Po aktualizaci zmizí,“ uvedli zástupci ministerstva v prohlášení.

(pel)