Čeští lékaři budou protestovat kvůli rostoucí byrokracii i zavedení elektronické evidence tržeb. Organizátoři protestu uspořádají dokonce symbolický pohřeb primární péče.

Praktičtí lékaři a další ambulantní specialisté v ČR se chystají 10. října protestovat. Vadí jim rostoucí byrokracie v českém zdravotnictví a zavedení EET. Protestovat bude zhruba 10 tisíc doktorů. Lékaři budou ordinovat s černými páskami a ve Žlebech na Čáslavsku dokonce uspořádají symbolický pohřeb zavírané ordinace. Informovala o tom Koalice ambulantních specialistů, která protestní akci nazvala „Pohřeb ambulantní péče“.

„Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Lékaři jsou podle pořadatelů často v důchodovém věku, ambulantních specialistů více než třetina. V roce 2020 jich má chybět kolem 800. Zavřít ordinace chystá asi stovka praktických lékařů. Průměrně mají v kartotékách kolem 1 700 pacientů, na venkově až 2 000, na Chebsku či Mostecku až 4 000. Sto uzavřených ordinací by podle Šonky mohlo mít dopad až na 200 tisíc pacientů.

Šonka upozornil, že na venkově nemá odcházející lékaře kdo nahradit, a uvedl, že se tato situace brzy dotkne i lidí, kteří zatím žádné problémy s ambulantní péči nepociťují.

Příští úterý bude podle organizátorů protestovat zhruba 10 tisíc lékařů. V ordinacích praktických lékařů pro děti i dospělé, stomatologů a dalších se lidé budou moci setkat s lékaři s černou páskou na rukávě. Navíc budou v ordinacích viset plakáty upozorňující pacienty, že míra trpělivosti jejich ordinujícího lékaře již přetekla.

Protestní plakát, který bude viset v ordinacích lékařů.

Desítky lékařů podle pořadatelů přijedou do Žlebů na Čáslavsku, kde končí jediná ordinace praktického lékaře, na symbolický pohřeb s rakví a hudebním doprovodem.

Ambulantní péče je podle organizátorů protestu finančně podhodnocena a není schopna konkurovat mzdám ambulantních lékařů a sester v nemocnicích.

„Plat ambulantního lékaře ve státním zařízení je ve srovnání s jeho kolegou v soukromém sektoru o 28 procent vyšší. Ambulantní nestátní zdravotní sestra má o 33 procent menší mzdu než její kolegyně pracující pro stát,“ uvedl předseda Koalice ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Příčinou je podle lékařů struktura úhradové vyhlášky, jejíž aktuální návrh pro příští rok počítá s nejvyšším nárůstem úhrad pro nemocnice. Specialisté mají plánovaný nárůst o 2,1 miliardy korun, praktici budou mít úhrady na úrovni letošních.

Vyhláška stanovuje částku, kterou lékaři za každý výkon dostanou zaplacenou od zdravotních pojišťoven. Celkové příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly být v roce 2018 zhruba 289 miliard korun.

(pel)