Česko se podle prognózy ministerstva financí má v příštím roce ekonomicky přiblížit na 86 % průměru eurozóny.

Česká ekonomika se v dalších letech bude přibližovat průměru eurozóny, tvrdí ministerstvo financí ve své nejnovější makroekonomické prognóze. Ta pro letošek počítá v ČR s růstem HDP na obyvatele v poměru k eurozóně na 85 procent a příští rok na 86 procent. Současně však klesá průmyslová výroba v EU, když podle Eurostatu nejvíce poklesla v ČR a to o téměř 10 %.

Podle prognózy ministerstva financí ekonomická úroveň Česka v poměru k 19 zemím eurozóny v následujících letech mírně poroste. Česko by tak na tom ekonomicky mělo být lépe, než Polsko, Maďarsko, Slovensko, Portugalsko či Slovinsko.

„Díky poměrně silnému hospodářskému růstu by se relativní ekonomická úroveň ČR měla v příštím roce zvýšit na 86 procent průměru 19 zemí eurozóny,“ uvedlo MF v dokumentu.

Slovensko má podle svých prognóz letos svoji úroveň zvýšit na 74 procent a příští rok na 76 procent průměru 19 zemí eurozóny.

Cenová hladina v ČR loni zůstala na 63 procentech průměru eurozóny. V následujících letech by se měla cenová hladina HDP postupně zvýšit až na úroveň 68 procent v roce 2018.

Průmyslová výroba v EU opět klesla, nejvýrazněji v Česku

Průmyslová výroba v EU pokračovala v červenci v poklesu. Meziměsíční tempo poklesu však zpomalilo na 0,3 procenta z červnových 0,6 procenta. Nejvýraznější pokles produkce v rámci EU zaznamenala Česká republika, a to o 9,8 procenta.

Informoval o tom Eurostat.

Za červencovým poklesem průmyslové výroby v EU stála zejména nižší produkce energetického sektoru. V samotné eurozóně ale průmyslová výroba vzrostla o 0,1 procenta po červnovém propadu o 0,6 procenta. Analytici za poklesem průmyslu v ČR vidí zejména nedostatek pracovních sil na trhu práce. (sfr)