Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor, uvedl prohlášení exprezident Václav Klaus a pracovníci jeho institutu IVK.

Exprezident Václav Klaus a celý jeho institut jsou pobouření zásahem španělské vlády vůči katalánskému referendu. Vyzvali proto Evropskou komisi, aby španělskou vládu odsoudila ze její nedemokratické jednání. Policejní zásah proti konání referenda v Katalánsku odsoudili i další tuzemští politici. Šéf SPD Okamura tvrdí, že může začít rozpad Španělska i celé EU. 

„Jsme pobouřeni brutalitou madridské vlády s jakou zasahuje proti dnešnímu referendu o nezávislosti v Katalánsku,“ uvedl Václav Klaus a jeho institut IVK v prohlášení.

„Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedli dále Václav Klaus, Jiří Weigl, Ladislav Jakl, Ivo Strejček, Petr Hájek, Boris Šťastný a Petr Macinka.

„Evropská komise v poslední době opakovaně kritizovala Polsko a Maďarsko za údajné nedodržování vlády práva i tzv. evropských hodnot a proto těmto zemím vyhrožovala se sankcemi. Žádáme Evropskou komisi, aby podobně odsoudila španělskou vládu za její nedemokratické a zcela nepřijatelné jednání,“ zdůraznili ve svém prohlášení.

Okamura: Začne rozpad celé EU

Předseda SPD Tomio Okamura v reakci na dění v Katalánsku konstatoval, že ve Španělsku policie střílí do lidí, kteří chtějí referendum o nezávislosti Katalánska.

„Vzniká krize s vážným dopadem na EU. Postup proti katalánskému referendu je brutální a vyvolá občanský odpor. Může začít faktický rozpad Španělska i EU,“ poznamenal dále Okamura.

Podle něho země EU mlčí a v plné nahotě tak vidíme „demokracii“ v podání Bruselu.

„Hnutí SPD jednoznačně podporuje demokratické právo občanů na referendum a také právo národů na vlastní sebeurčení – což by mělo být základní demokratické právo respektované všemi demokraticky smýšlejícími lidmi,“ doplnil Okamura.

Politici proti

Zásahy španělské policie proti voličům v katalánském referendu o nezávislosti kritizovali i někteří čeští europoslanci a další politici.

„Španělská vláda se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejich ústavních zásad, tak to přehání,“ řekl Svoboda. Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku.

„Teď se k tomu asi přidává Španělsko. Tohle je něco, co má k řádnému fungování demokracie trošku daleko,“ prohlásil Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Stanislav Polčák (STAN, zvolen za TOP 09) označil postup španělské policie jako počínání za hranou.

„Není možné proti voličům, kteří nesou volební lístek, střílet gumové projektily. Mně to připomíná obrázky z Ruska, to snad nejsou obrázky ze Španělska roku 2017,“ zdůraznil.

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) předpokládá, že odsuzující postoj přijme i Evropský parlament na své nadcházející plenární schůzi.

Vyjádřila současně překvapení, že nezaznělo odsouzení událostí od německé kancléřky Angely Merkelové nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Předseda ODS Petr Fiala považuje násilí vůči katalánským voličům za nepřijatelné.

„Nic nevyřeší, pouze zradikalizuje umírněné,“ uvedl.

Svobodní odsoudili násilí

Násilí v Katalánsku odsoudili také Svobodní.

„Svobodné hlasování patří k pilířům demokratické společnosti. Strach z výsledků voleb a znemožnění hlasování je vlastností totality a diktatury. Stává se jí dnes Španělsko?“

„Je opovrženíhodné bránit lidem svobodně hlasovat, je opovrženíhodné nasadit proti lidem policejní síly, je opovrženíhodné ze strachu z výsledku referenda střílet do občanů.“

„Je věcí Katalánců, zda chtějí, či nechtějí samostatnost. Věcí nás všech ostatních, bez ohledu na to, zda podporujeme jednotné Španělsko, nebo samostatné Katalánsko, je odsoudit totalitní praktiky. Svobodní odsuzují násilí na Kataláncích a vyjadřují podporu lidem, kteří jen chtějí projevit svou svobodnou vůli a hlasovat,“ uvedli Svobodní. (sfr)