Božský Argentinec Lionel Messi a jeho katalánská FC Barcelona museli odehrát ligový zápas s Las Palmas před úplně prázdnými tribunami (na Camp Nou s kapacitou 100 tisíc diváků) kvůli policejnímu násilí v Katalánsku.

Fotbalová FC Barcelona musela svůj ligový zápas s klubem Las Palmas odehrát bez diváků na svém statisícovém stadionu Camp Nou. Důvodem, proč 100 tisíc fanoušků „Barcy“ muselo těsně před zápasem odejít domů, bylo policejní násilí v ulicích hlavního katalánského města, které rozpoutala madridská vláda ve snaze zabránit konání referenda o samostatnosti Katalánska.

Zápas španělské fotbalové ligy mezi Barcelonou a Las Palmas se musel odehrát bez diváků. FC Barcelona chtěla utkání kvůli násilnostem provázejícím referendum o nezávislosti Katalánska odložit, ale se svou žádostí neuspěla. Zápas se proto mnusel odehrát, jinak by Barcelova prohrála kontumačně 0:3. V zápase samotném zvítězila 3:0.

Vedení „Barcy“ zhruba hodinu a půl před utkáním oznámilo, že se zápas hrát nebude. Čtvrt hodiny před oficiálním začátkem zápasu však klub oznámil, že se utkání uskuteční, ale za zavřenými dveřmi, tedy bez diváků.

Část fanoušků Barcelony předtím na twitteru pohrozila, že pokud nebude zápas odložen, vtrhnou v jeho průběhu na hřiště.

Důvodem uzavření stotisícového stadionu pro diváky byly násilnosti v ulicích Katalánska, kde probíhalo referendum o samostatnosti země. V ochozech barcelonského stadionu Nou Camp se očekávala ještě bouřlivější atmosféra než obvykle.

Klub přitom jasně vyslovil podporu konání referenda.

„FC Barcelona odsuzuje události, k nimž dnes došlo v mnoha částech Katalánska ve snaze zabránit tomu, aby jeho občané uplatnili své demokratické právo na svobodu projevu,“ uvedla FC Barcelona.

„Vzhledem k výjimečným okolnostem se vedení rozhodlo, že utkání se bude hrát za zavřenými dveřmi poté, co liga odmítla zápas odložit.“

Fotbalisté Barcelony chtěli nastoupit do zápasu v barvách katalánské vlajky, tedy v pruhovaných červeno-žlutých dresech, ale nastoupili alespoň s malou katalánskou vlajkou na zadní straně dresu u krku.

„Neoblečeme seňeru, ale budeme ji mít na krku a v srdci,“ uvedl místopředseda klubu Jordi Cardoner.
Před utkáním vyrazil k volební urně mimo jiné barcelonský obránce Gerard Piqué a kritizoval postup policie proti příznivcům nezávislosti.

„Je to ostuda, ty obrázky mluví samy za sebe,“ uvedl hráč, který za Španělsko vyhrál titul mistra světa i Evropy.

Hlasovaly také bývalé barcelonské hvězdy Xavi a Carles Puyol.

„Volby jsou demokracie,“ uvedl k tomu Puyol.

V případě odtržení Katalánska od Španělska by si Fc Barcelona mohla vybrat, jakou fotbalovou ligovou soutěž chce hrát. V úvahu by prý přicházely španělská, italská, francouzská či anglická liga. (sfr)