Nad Saúdskou Arábií se stahují ekonomické mraky. Země se propadla do recese a zavádí DPH.

Saúdská Arábie se řítí do ekonomické propasti. Důvodem je snižování těžby ropy a úsporná opatření vlády. HDP se v 2. čtvrtletí propadl o 2,3 procenta, když v tom prvním byl propad ještě hlubší: o téměř 4 procenta. Země se kvůli finančním problémů chystá zavést DPH ve výši 5 procent.

Saúdská Arábie byla naposledy v recesi na počátku roku 2016. V meziročním srovnání ekonomika klesla o jedno procento.

Dohoda globálních producentů ropy o omezení těžby, jejímž cílem je podpořit růst cen ropy, způsobila, že Saúdská Arábie musela na počátku letošního roku svoji těžbu omezit. To mělo negativní dopad na HDP.

Ropný sektor ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 1,8 procenta po propadu o 2,3 procenta v prvním čtvrtletí. Vláda Saúdské Arábie musela omezit výdaje, aby se vyhnula finanční krizi kvůli nižším příjmům z vývozu ropy.

Kvůli nízkým cenám ropy se Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) rozhodla k daňové revoluci v podobě zavedení daně z přidané hodnoty. Od ledna 2018 zavádějí Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie DPH ve výši pěti procent, ostatní země GCC je budou následovat později.

Krok si vyžádá značné administrativní a technické zásahy: vlády budou muset vypracovat podrobné předpisy a firmy se budou muset registrovat k platbám daně. Státy pak musí vytvořit administrativní mechanismus kontroly výběru.

Bahrajn předpokládá, že DPH zavede do poloviny roku 2018.

SAE hodlají vedle DPH zavést také spotřební daň na tabák a na energetické nápoje ve výši 100 procent a pro další limonády ve výši 50 procent. (sfr)