Premiér Sobotka vytáhl kvůli extrémním cenám másla do války proti obchodním řetězcům. Ty ale tvrdí, že nařízené cenové kontroly nemohou máslo zlevnit. Za vysokou cenu másla podle nich může dotační politika EU.

Za extrémní ceny másla v Česku mohou obchodní řetězce, snaží se naznačit premiér Sobotka, který požaduje provést kontrolu producentů a obchodníků kvůli zdražení másla. Svaz obchodu a cestovního ruchu označil Sobotkův postup za populistický krok v předvolebním období. Podle svazu by vláda do této oblasti neměla zasahovat.

„Nechápu, proč obchodní řetězce na informaci o kontrole reagují tak negativně. Pokud mají ve věci ceny másla čisté svědomí, ať vyloží karty na stůl a nebrání se zveřejnění svých marží,“ uvedl premiér Sobotka.

„Zdražení mléčných výrobků je vážný problém, který zasahuje sociálně citlivé skupiny, jakou jsou důchodci a rodiny s dětmi,” doplnil.

„Domníváme se, že postoj premiéra je poměrně nestandardní, protože cena másla stoupá po celé Evropě a jedná se o určitý populistický krok v předvolebním období,” prohlásila Irena Vlčková, mluvčí Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Podle vlčkové nemůže Sobotkou požadované šetření zajistit snížení ceny másla, které je podle ní dáno cenovým výkyvem dané komodity, na kterou působí celosvětový vývoj.

„Pokud bychom chtěli hledat nějakého viníka, tak je to právě dotační politika EU,” dodala Vlčková.

„Někdo se tady evidentně bojí, že se veřejnost dozví, kde končí zisky z předražovaného másla,” reagoval premiér Sobotka.

Ten začátkem týdne poslal dopis ministrům financí a zemědělství, v němž je vyzývá, aby se začali zabývat cenou másla.

Jako důvody vedoucí ke zvyšování ceny másla jsou uváděny nedostatek mléčného tuku, z nějž se vyrábí. Svůj podíl na problému mají i výkupní ceny mléka, které byly ještě nedávno velmi nízké. Zemědělci v důsledku nižších cen začali šetřit na krmení krav a tím uměle snížili produkci mléčného tuku.

Do celosvětového trendu rostoucích cen se promítá i vývoj v Austrálii a Novém Zélandu, kde vysoké teploty brání vyšší produkci mléka a způsobují nižší produkci tuku.

Dalším vlivem je rostoucí poptávka, zejména v asijských zemích, jako je Čína.

V polovině září dosáhla průměrná cena čtvrt kila másla v Česku 57,43 koruny, což znamenalo meziroční zdražení o 54,4 procenta. (sfr)