Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zaútočil na Brusel kvůli snaze o zákaz tuzemáku v ČR. Evropskou unii přirovnal k nacistické Třetí říši.

Evropská unie je jako nacistická Třetí říše, obvinil unii mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nepřímo jej podpořil jen šéf SPD Tomio Okamura, který EU označil za fašizující „Čtvrtou říši“. Ovčáček takto expresivním přirovnáním kritizoval EU za její údajnou snahu zakázat v Česku tuzemský rum zvaný tuzemák. Většina politiků z jiných stran však Ovčáčkovo přirovnání EU k nacistické říši emocionálně odmítla.

„Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!,“ napsal prezidentův mluvčí na Facebooku v souvislosti se zjištěním Evropského úřadu pro bezpečnost potravin o přítomnosti nebezpečných látek v rumové příchuti, která se používá mimo jiné při výrobě lihoviny tuzemák. Podle úřadu mohou látky narušit genetický materiál živých buněk.

Ovčáček i navzdory kritice trvá na tom, že jeho přirovnání je trefné. Odkazuje se na situaci z roku 1943, kdy Německo v ve svém protektorátu Čechy a Morava zakázalo pěstování chmele na Mšensku.

Třetí nebo Čtvrtá?

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že EU je propojením států a nadnárodních korporací, které ve skutečnosti Brusel řídí. Podle něho je v EU potlačována národní suverenita, svoboda slova mizí a údajní „nepřátelé Bruselu“ jsou prý dehonestováni.

Denně navíc přibývají zákazy, příkazy a byrokracie.

„Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět. Ano, jsme ve spárech čtvrté říše,“ prohlásil Okamura.

Ovčáček je nástroj

Premiér Sobotka odsoudil Ovčáčkovo přirovnání EU ke Třetí říši s tím, že prezidentův mluvčí je údajně jen „šikovný nástroj Zemana pro zviditelňování, urážení oponentů a rozdělování společnosti“.

„Jaký prezident, takový mluvčí,“ konstatoval Sobotka.

Europoslanec ANO Pavel Telička označil Ovčáčkovo jednání slovem „bordel“.

„Mluví jménem prezidenta – eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi,“ uvedl Telička na Ovčáčkovu adresu.

Doplnil také úvahu o tom, že pokud by EU skutečně byla Třetí říší, pak by Zeman jako hlava členského státu Říše byl de facto kolaborant.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil Ovčáčka za demagoga. Jeho jednání považuje za ostudu, která údajně poškozuje Česko ve světě.

Místopředseda ODS Martin Kupka považuje Ovčáčkovo vyjádření o Třetí říši za nepřijatelný úlet. (sfr)