Stát v Česku zakázal občanům nakupovat ve větších obchodech ve dnech vybraných státních svátků. Obchodníci ročně přijdou o 4 miliardy korun.

Obchody po celém Česku jsou na státní svátek 28. září z rozhodnutí politiků opět zavřeny. Zákon o zákazu prodeje napadla ústavní stížností skupina senátorů. Ústavní soud však o jejich stížnosti rozhodne nejdříve začátkem příštího roku. Vyplynulo to z vyjádření Ústavního soudu.

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních mají ve čtvrtek 28. září, tedy státní svátek svatého Václava, zavřeno. Za porušení zákona hrozí obchodníkům pokuta až 1 milion korun. Za opakované porušení zákona může pokuta dosáhnout až 5 milionů korun.

Podle zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který nabyl účinnosti loni v říjnu, musí velké obchody zavřít na Nový rok, na Velikonoční pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do dvanácti hodin.

Zákaz se netýká lékáren, čerpacích stanic ani obchodů na letištích, nádražích a v nemocnicích. Pokud ovšem zavře celé obchodní centrum, nemůže být v provozu ani tamější lékárna.

Senátoři proti zákazu

Proti tomuto zákonu podala na konci loňského roku ústavní stížnost skupina senátorů vedená Jaroslavem Kuberou (ODS).

Tisková mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková informovala, že v této věci nyní probíhají standardní procesní úkony: jsou zajišťována potřebná vyjádření účastníků, vedlejších účastníků a shromažďovány podklady pro zpravodajskou zprávu a návrh rozhodnutí, který soudce zpravodaj předloží plénu.

Nelze však zatím přesněji odhadnout, kdy by plénum Ústavního soudu ve věci mohlo rozhodnout.

„Termín předložení věci na plénum, tím pádem ani jeho rozhodnutí zatím není znám. Ale obecně lze říci, že se průměrná délka řízení v plenárních věcech pohybuje kolem jednoho roku,“ uvedla Sedláčková.

Vzhledem k tomu, že Ústavní soud obdržel stížnost na zákon o zákazu prodeje až na samém konci loňského roku, dá se z vyjádření Ústavního soudu odvodit, že by rozhodnutí v této věci mohlo padnout až v roce 2018, tady až po parlamentních volbách, které se konají letos v říjnu.

„Parlamentní volby nehrají v délce rozhodování roli, snad toliko tak, že v jejich souvislosti musí Ústavní soud řešit zvýšený počet ústavních stížností, které souvisejí s přípravou a průběhem voleb, takže volby mohou nepříznivě ovlivnit délku jiných řízení,“ podotkla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Ztráta 4 miliardy

Podle dřívějších odhadů přijdou obchodníci v Česku kvůli zákazu prodeje ve státních svátcích o celkem 4 miliardy korun ročně. Zákaz prodeje o státních svátcích připraví v Česku o práci několik tisíc lidí.

Původní verze Poslanecké sněmovny počítala se zákazem prodeje ve 3 státních svátcích. Senát rozšířil počet zakázaných dnů na celkových 7.

Zákon o zákazu prodeje ve svátcích v Poslanecké sněmovně podpořily hlasy ČSSD, KSČM, lidovců a Úsvitu. (sfr)