Lídr hnutí ANO Andrej Babiš a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtějí, aby Česko bylo součástí jádra EU.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a lídr ANO Andrej Babiš tlačí Českou republiku do jádra Evropské unie. Příští vládní kabinet by měl Česku vyjednat lepší pozici v rámci EU, posilovat bezpečnost nebo zvyšovat údaje na obranu. Vyplývá to z programového prohlášení, které schválila vláda.

Hlavním zájmem ČR je podle zprávy zůstat v jádru Evropské unie.

„ČR potřebuje především posilovat svůj vliv v evropských strukturách, udržet evropskou jednotu včetně jednotného trhu, eliminovat negativní dopady změn ve fungování a rozpočtu EU na českou ekonomiku a zaměstnanost. Vláda také nesmí odkládat veřejnou diskusi o zavedení eura v ČR,“ uvádí materiál.

Zpráva označuje za podstatnou práci na ekonomice založené na vyšší přidané hodnotě.

„Klíčový je fakt, že výkonnější ekonomika umožní i růst mzdové a životní úrovně,“ uvádí materiál.

Příští vláda by podle zprávy měla navázat na činnost současné tím, že se soustředí na investice do průmyslových inovací, podporu investičních pobídek s vysokou přidanou hodnotou nebo komplexně změní stavební zákon.

Posílit bezpečnost by mělo dodržení závazku, že výdaje na obranu se postupně zvýší na 1,4 procenta HDP v roce 2020.

Příští česká vláda by se také měla snažit zvyšovat domácí spotřebu a životní úroveň.

Kvůli ochraně před suchem by měla dodržovat podrobnou strategii vypracovanou současným kabinetem, ale také investovat do moderních technologií v dopravě, především do výstavby vysokorychlostních železnic.

Materiál zmiňuje i nejdůležitější splněné programové priority současné Sobotkovy vlády. Řadí mezi ně stabilizaci státního rozpočtu, snížení nezaměstnanosti, růst minimální mzdy, valorizaci penzí a zvyšování platů ve veřejném sektoru.

Dále je to zlepšení kvality a dostupnosti zdravotnictví, změny ve financování školství, zlepšení života rodin s dětmi, bezpečnosti, boj s korupcí a zrychlení čerpání Evropských fondů.

(pel)