Kancléřka Angela Merkelová rozhodla o vpuštění statisíců migrantů do Německa sama, parlament o tom nikdy nehlasoval.

Kancléřka Angela Merkelová fakticky stojí v Německu nad zákonem. Merkelová rozhodla o protiprávním vpuštění statisíců migrantů do Evropy v roce 2015 sama. Parlament o rozhodnutí nikdy nehlasoval. Vláda nevyužila ani jiné právní normy, které by zmiňovaný krok umožnily učinit v souladu s právem.

Podle právních expertů Spolkového sněmu vláda dosud nevysvětlila, na jakém právním základě se na podzim 2015 rozhodla vpustit do země statisíce uprchlíků. Upozornili zároveň, že v „zásadních” oblastech je povinen rozhodovat parlament.

Dle jejich posudku měly úřady na podzim 2015 na základě tehdy platného práva uprchlíky přicházející z bezpečného Rakouska na hranicích spíš odmítnout. Z rozhodnutí ústavního soudu ale vyplývá, že o rozhodnutí vpustit uprchlíky do Německa měl hlasovat parlament.

Otevření hranic pro uprchlíky na balkánské stezce 4. září 2015 nařídila kancléřka Angela Merkelová pouze po dohodě s jednotlivými ministry. Parlament o tom nikdy nehlasoval, a to ani dodatečně.

Vláda podle Vědecké služby parlamentu přitom nevyužila ani jiné právní normy, které by jí zmiňovaný krok umožnily v souladu s právem učinit.

(pel)