Ministr financí Ivan Pilný (ANO) se omluvil firmám, které zlikvidovala finanční správa. (Foto: Twitter Poslední skaut)

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) přiznal, že finanční správa zlikvidovala řadu firem zajišťovacími příkazy. Ministr se podnikům omluvil. Odvolat šéfa finanční správy Martina Janečka se ale zatím nechystá.

„Je zřejmé, že pro některé firmy to znamenalo neoprávněnou likvidaci. Za to jsem se omluvil a snažíme se to minimalizovat,“ řekl Pilný v rozhovoru pro Hospodářské noviny po jednání rozpočtového výboru.

Poslanci rozpočtového výboru si pozvali Pilného i Janečku kvůli zajišťovacím příkazům –  − jimi mohou kontroloři zabavit majetek firmám, u nichž se domnívají, že nezaplatí DPH.

Po posledním zveřejněném odposlechu Andreje Babiše čelí exministr financí podezření, že finanční správu využíval k likvidaci svých politických oponentů.

Pilný obhajoval finanční správu argumentem, že jen 19 firem bylo odsouzeno neprávem.

Pilný za Janečkem nadále stojí

Exministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) však upozornil, že jde jen o hru s čísly.

„Je to 19 z 51 firem, které se soudily. To je 37 procent podle vás málo?“ uvedl.

Pilný dle svých slov nevidí pro odvolání stávajícího ředitele finanční správy žádné důvody.

„Nevím, jestli by personální výměna nějak pomohla. Rozpočtový výbor má poněkud naivní představu o tom, jak se odvolává ředitel finanční správy. To podléhá služebnímu zákonu a musela by to schválit vláda. Kdyby k tomu mělo dojít, bylo by potřeba daleko ostřejší střelivo, než je v současnosti k dispozici,“řekl

Samotný Janeček výzvy poslanců k odchodu odmítl.

„Nevím, proč bych měl vyvozovat odpovědnost, když ještě není jasné, že jsme někde vyměřili daň neoprávněně. Čekáme na vyjádření Evropského soudu,“ prohlásil ve sněmovně.

(pel)