Hospodářský růst HDP eurozóny dohnal Spojené státy.

Ekonomika eurozóny srovnala krok se Spojenými státy. OECD zvýšila prognózu růstu HDP eurozóny na 2,1 procenta z dříve odhadovaných 1,8 procenta. Předpověď pro USA na úrovni 2,1 procenta zůstala. Česko pokračuje v rychlém růstu a patří tak k nejrychleji rostoucím ekonomikám v EU.

Globální ekonomika by podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) měla letos zrychlit růst z loňských 3,1 procenta na 3,5 procenta a v příštím roce na 3,7 procenta. To je nejlepší výsledek od roku 2011.

„Porozhlédneme-li se po světě, zjistíme, že poprvé od roku 2008 žádná z ekonomik nevykázala pokles,“ uvedla hlavní ekonomka organizace Catherine Mannová.

OECD zvýšila prognózu růstu hrubého domácího produktu eurozóny na 2,1 procenta z dříve odhadovaných 1,8 procenta. Předpověď pro USA na úrovni 2,1 procenta zůstala.

Odhad růstu HDP ve Francii OECD zvýšila z 1,3 na 1,7 procenta a v Itálii z 1,0 na 1,4 procenta.

Za všemi velkými ekonomikami pokulhává Británie. Letos se její HDP má zvýšit o pouhých 1,6 procenta. Důvodem jsou problémy spojené s jejím odchodem z Evropské unie.

Česká ekonomika pokračuje v rychlém růstu. Ve 2. čtvrtletí 2017 tempo růstu HDP dosáhlo 4,7 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) přitom původně odhadoval hospodářský růst na 4,5 procenta. Česko tak patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám v Evropské unii.

(pel)