Státy se začínají cítit ohroženy nezávislými kybernetickými měnami a zahájily proti nic válku. Nejnovější útok podnikl šéf "oficiální ", na státu závislé americké banky JPMorgan.

Virtuální, na státech nezávislá měna bitcoin se dostala pod palbu nepřátel. Po masivní blokádě Číny na bitcoin zaútočily i USA. Šéf největší „oficiální“ americké banky JPMorgan Jamie Dimon označil bitcoin za podvod. Pohrozil také majitelům a kupcům této měny, že v budoucnosti utrpí rozsáhlé ztráty.

Vlády a na státním systému závislé finanční instituce se čím dál více cítí ohroženi rozmachem nezávislých virtuálních měn. Příkladem jsou útoky na kybernetickou měnu bitcoin, která nedávno posílila na rekordní hodnoty, překonávající i ty nejoptimističtější odhady.

Generální ředitel největší americké banky podrobil bitcoin ostré kritice a označil ji za podvod.

„Tato měna nebude fungovat,“ prohlásil „generál“ banky JPMorgan.

„Kdybychom měli bankéře, který by obchodoval s bitcoiny, ve vteřině bych ho propustil, a to ze dvou důvodů. Za prvé je to proti našim pravidlům. Za druhé je to hloupé,“ podotkl mocný bankéř.

Kurz bitcoinu od začátku letošního roku vzrostl o téměř 350 procent. Vyšplhal se až na cenu 5 tisíc dolarů (cca 110 tisíc Kč), ale v posledních dnech se kurz obrátil. Začal klesat a to až na pátečních 3050 dolarů (66 500 Kč) za bitcoin.

Příčinou obratu v kurzovém vývoji bitcoinu však nebyly útoky šéfa JPMorgan. Důvodem byla protibitcoinová opatření čínské vlády.

Čína od 4. září zakázala jednotlivcům a organizacím získávat finance prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO). Ta se používá při vydávání nových kryptoměn, což podle čínské centrální banky představuje nelegální způsob získávání financí.

Hlavní čínská bitcoinová burza BTCChina oznámila, že zastaví k 30. září veškeré obchody s touto kryptoměnou. Od čtvrtka také zastavuje registraci nových uživatelů.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují i orgány EU. Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (sfr)