Vojenského cvičení "Západ 2017" se údajně účastní až 100 tisíc ruských a běloruských vojáků. NATO se bojí, že jde o přípravu na velkou válku.

Masivní vojenské manévry Ruska a Běloruska jsou přípravou na velkou válku. Obavu před tím vyslovil předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Podle něho jsou vážná znepokojení z probíhajících rusko-běloruských manévrů „Západ 2017“ důvodná.

Pavel to prohlásil na konferenci vedoucích vojenských představitelů členských států NATO.

Nejvyšší vojenský šéf NATO tvrdí, že ve společném vojenském cvičení Ruska a Běloruska lze spatřovat „vážné přípravy na velkou válku“.

Vojenské manévry běloruské a ruské armády s názvem „Západ 2017“ začaly ve čtvrtek v Bělorusku a na západě Ruska. Probíhat budou do 20. září.

Podle organizátorů se do manévrů zapojí necelých 13 tisíc vojáků.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová však tento údaj rozporovala tvrzením, že ze strany Ruska jde o záměrnou nepravdu, jejímž cílem je vyhnout se povinnosti pozvat zahraniční pozorovatele.

Podle Leyenové se cvičení zúčastní až 100 tisíc vojáků.

Cvičením se cítí ohroženy především Polsko a pobaltské země. Bělorusko však oznámilo, že na manévry Západ 2017 přicestovali pozorovatelé z Estonska, Litvy, Lotyšska, Norska, Polska, Švédska a Ukrajiny.

Generál Pavel prohlásil, že NATO zvyšuje úsilí obnovit s Ruskem přímou komunikaci mezi armádami, aby se zabránilo „jakýmkoli nezamýšleným důsledkům případných incidentů během těchto cvičení“. (sfr)