Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


ČOI udělila obchodníkům pokuty za více než 5 milionů

Za porušení předpisů při prodeji zboží ve slevě nebo za akční ceny udělila ČOI ve 2. čtvrtletí pokuty za 5,4 milionu Kč. Nedostatky zjistila u 43 % kontrolovaných obchodníků. Nejčastějším prohřeškem bylo špatné účtování cen a rozdíl mezi avizovanými a účtovanými cenami.

ČEZ se nedaří odejít z bulharského trhu, nabídky zájemců nesplňují představy firmy

Pokud zájemci své nabídky nezvýší, z prodeje distribuční sítě a elektrárny ve Varně zřejmě sejde. Jedním z uchazečů je i firma Energo-Pro Jaromíra Tesaře. Ta už v zemi působí a stejně jako ČEZ vede proti Bulharsku arbitráž.

ECB schválila, aby CEFC získala v J&T poloviční podíl

Evropská centrální banka dala souhlas k tomu, aby čínská CEFC získala poloviční podíl ve finanční skupině J&T Finance Group. Změnu podílů již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní se čeká na vyjádření České národní banky a centrálních bank Ruska, Chorvatska a Barbadosu.

Mazda bude po roce 2030 vyrábět jen elektromobily

Z ekologických variant má společnost nyní v portfoliu jen hybridní verzi modelu Mazda 3. S výrobou elektromobilů hodlá začít v roce 2019. Na vývoji příslušné technologie spolupracuje s další japonskou automobilkou Toyota Motor.

Mr. Kebab otevřel první českou pobočku v Kladně

Po Kladně chce slovenský řetězec rychlého občerstvení Mr. Kebab otevřít pobočku v Českých Budějovicích, příští rok pak mají přibýt čtyři v dalších městech včetně Prahy. Do pěti let firma plánuje nejméně dvě desítky franšízových poboček.

(pel)