EU prý kvůli nízkému zdanění obřích internetových firem jako Google nebo Facebook ztrácí miliardy eur.

Evropská unie v letech 2013 až 2015 možná ztratila na daňových příjmech od Facebooku a Googlu až 5,4 miliardy eur (141 miliard Kč). Uvedl to europoslanec Pavel Tang. Podle něj internetoví giganti podléhají v EU nepřiměřené nízké zátěži.

Dokument vypracovaný Tangem uvádí, že nadnárodní internetové firmy „minimalizují daňovou zátěž v EU tím, že všechny své příjmy směrují do zemí, kde jsou daně nízké, jako je Irsko a Lucembursko“.

Tang se zaměřil na Facebook a Google. Obě tyto firmy totiž využívají ke zdanění právě Irsko.

Zatímco mimo EU Google platí daně až do výše devíti procent svých příjmů, v EU tento podíl nepřekročí 0,82 procenta.

V případě Facebooku je to 28 až 34 procent mimo EU, ale pouze 0,03 až 0,10 procenta uvnitř unie. Z toho také plyne, že s výjimkou Irska státy EU v období 2013 až 2015 přišly o 5,1 miliard až 5,4 miliard eur.

Tang má v parlamentu na starosti daňovou reformu, jejímž cílem je harmonizace zdanění podniků v členských zemích. Podle nynější legislativy jsou firmy povinny platit daně v zemích, kde mají stálé fyzické zastoupení.

Tang plánuje zavést změnu. Ta by nadnárodní firmy donutila platit daně v těch zemích EU, kde je přítomna jejich „digitální platforma“, jež generuje roční obrat minimálně pět milionů eur. Jeho změny korespondují s návrhy estonského předsednictví EU, o nichž budou ministři financí jednat v Talinnu.

(pel)