Návrh státního rozpočtu 2018 počítá s výdaji 1, 342 bilionu korun. Jednotlivá ministerstva ale nemají dostatek peněz.

Státní rozpočet ČR na rok 2018 počítá s výdaji ve výši 1,342 bilionu korun a deficitem 50 miliard. Ministři ale přesto nemají peníze a například ministr zdravotnictví chce ukončit všechny investice. Přitom, Babišovo hnutí ANO propaguje v předvolební kampani jako svůj hlavní programový bod masivní investice.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) bude muset kvůli růstu platů, který slíbila vláda, v rozpočtu na příští rok uspořit 738 milionů korun.

Resort ale podle Ludvíka nemá kde brát.

„Nyní tedy stojíme před volbou, zda zajistit leteckou záchrannou službu pouze na půl roku, ukončit program specializačního vzdělávání zdravotnických pracovníků, zakonzervovat veškeré investiční akce nebo na polovinu snížit výdaje na výzkum, vývoj a inovace,“ řekl.

Doplnil, že bude nutné snížit konkrétní plánované výdaje a nahradit je nároky z nespotřebovaných výdajů minulých let.

„Pokud tyto peníze ovšem budou k dispozici,“ dodal.

Školství nemá na přidání učitelům

Ani ministerstvo školství zatím neví, kde peníze na navýšení platů učitelů a ostatních zaměstnanců ve veřejné správě vezme.

Koalice se dohodla, že od listopadu vzrostou platy pedagogů v regionálním školství o 15 procent, ostatním o 10 procent.

Ministerstvo financí vládě ale zatím předložilo jen návrh na snížení výdajů v kapitole školství na příští rok o stovky milionů korun. Způsob zabezpečení peněz na zvýšení platů nenavrhlo.

Lídři vládních stran se na růstu platů ve veřejné správě dohodli, vláda ho zatím ale neschválila. Záměr by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla podpořit do konce září.

Ministři žádali navíc 111 miliard

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) kvůli růstu platů navýšil pro příští rok příjmy navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun proti červnovému návrhu.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu ministerstva financí měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun. Ministři navíc žádali navíc celkem 111 miliard korun.

Ministerstva by měla přispět do rozpočtu 2018 čtvrtinou ze svých nespotřebovaných rezerv z let 2013 až 2016. Premiér Sobotka odhaduje, že by to mohlo znamenat zhruba deset miliard korun.

Vláda schválila i výdajové rámce rozpočtu na roky 2019 a 2020. Návrh resortu počítá se zvýšením schodku rozpočtu v roce 2019 z původně schválených 30 miliard na 50 miliard korun. Na rok 2020 ministerstvo financí navrhlo schodek rozpočtu 45 miliard korun.

(pel)