Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ahold prohrál s Lidlem soud kvůli nekalé reklamě

Ahold v jednom ze svých supermarketů v Hradci Králové na reklamním poutači tvrdil, že u něj u lze nákup pořídit levněji než Lidlu. Ahold se musí Lidlu omluvit v Hradeckém deníku. Majitel sítě Albert navíc Lidlu zaplatí jako odškodné 100 tisíc Kč.

Průmyslová výroba v ČR klesá nejvýrazněji z EU

Průmyslová výroba v EU v červenci pokračovala v poklesu, jeho meziměsíční tempo ale zpomalilo na 0,3 % z červnových 0,6 %. Nejvýraznější pokles produkce v rámci EU zaznamenala Česká republika, a to o 9,8 %.

České dráhy nemusí platit milionovou pokutu za pronájem lokomotiv Taurus

Soudy odmítly argument antimonopolního úřadu, který tvrdil, že se dráhy dopustily správního deliktu tím, že si nepronajaly lokomotivy v žádném z druhů zadávacího řízení. České dráhy podle soudu zákon neporušily a pouze plnily závazky vyplývající z dohody o mezinárodní přeshraniční dopravě.

Česká Skanska pošle miliardovou dividendu do Švédska

Švédský stavební koncern Skanska si letos ze své tuzemské dcery vytáhne podíl na zisku v podobě 1 miliardy Kč. Výplata dividend v řádu stovek milionů korun je ve stavebnictví obvyklá. Stavbaři si často stěžují, že jim výsledky kazí nedostatek veřejných zakázek a z toho plynoucí cenová válka.

Strabag se dostal ze ztráty

Stavební firma Strabag se loni dostala z předloňské ztráty 152 milionů Kč do čistého zisku 325 milionů Kč. Tržby firmy meziročně klesly o 13 % na 10,16 miliardy Kč. Obrat firmy loni ze tří pětin tvořily zakázky z dopravního stavitelství.

(pel)